Carl-Johan Vallgren: Dječak iz sjene

Mračni i uzbudljivi švedski krimić ‘Dječak iz sjene’ čiji je autor Carl-Johan Vallgren objavljen je u izdanju Frakture.
Dječak iz sjene-Carl Johan VallgrenKad osmogodišnji Kristoffer Klinberg netragom nestane sa stanice stockholmske podzemne željeznice, nitko i ne naslućuje lavinu tragičnih posljedica koja će tri desetljeća kasnije dovesti do jednako neobjašnjivog nestanka njegova brata Joela. Nakon što neočekivano dobije poziv da istraži prijateljev nestanak, Danny Katz, Joelov prijatelj iz mladosti, vrlo će brzo na vlastito zaprepraštenje shvatiti da je cijeli slučaj daleko osobniji nego što se isprva činilo. Istraga koju započne otvorit će vrata zaključane, ali ne i izbrisane prošlosti i pobuditi potisnute osjećaje ljubavi, mržnje, ljubomore i osvete koji nisu mogli ni smjeli biti zaboravljeni.

Majstorskom izgradnjom priče u maniri najboljih skandinavskih autora socio-kriminalističkog žanra (para Sjöwahl i Wahlöö, Larssona, Mankella, Marklund, Keplera) Vallgren povezuje drevno karipsko prokletstvo sa racionalnim zakonima civilizacije čime pokazuje da ne slovi bezrazložno za jednog od najboljih suvremenih švedskih pisaca. Socijalna svijest autora u romanu Dječak iz sjene adresira stvarne društvene i političke probleme Švedske: implikacije sekularizacije društva, problem imigracije, raširenosti droga, nezadovoljavajuće socijalne skrbi, izraziti antisemitizam, rasizam i neravnopravnost spolova te baca sjenu na utopijsku viziju švedskog društva.

Joel je naslućivao da su Kristofferov nestanak i smrt roditelja bili povezani. Jesu li ga namamili na sastanak tvrdeći da imaju informacije o tim incidentima; je li se s njime u automobilu nalazio još tko? Isti onaj čovjek koji je parkirao automobil u javnoj garaži pokraj Centralena? Jer na snimkama Katz nije vidio Joela, u to je bio siguran. Prije toga mu se nešto bilo dogodilo.
(iz romana Dječak iz sjene)

F. R.


Jens Lapidus
Jens Lapidus – Život na visokoj nozi


Tagged: , , , , , , , , ,