Carmen i balet gala – baletni klasici u Lisinskom

Pripremite se na neodoljivu baletnu fantaziju koja će 12. veljače očarati zagrebačku dvoranu Lisinski – ‘Carmen’ i balet gala: pomno odabrana plesna remek-djela iz najljepših svjetskih baletnih predstava.
Fantastična baletna trupa Ukrainian Classical Ballet vraća se u Lisinski. Nakon baletnog spektakla ‘Orašar’, koji je rasprodao Lisinski već desetak puta u posljednjih nekoliko godina, poznata ukrajinska baletna trupa predstavlja strastven i dramatičan balet ‘Carmen’ te probrana remek-djela iz najljepših svjetskih baletnih predstava!

‘Carmen’ je balet temperamentnih ritmova i oštrog suvremenog koreografskog teksta Alberta Alonsa izvanredne dinamične koreografije, nastao na temeljima priče Prospera Mériméea, nezaboravne glazbe Georgesa Bizeta, koju je aranžirao i prilagodio za balet Rodion Ščedrin. Energično i strastveno djelo o ljubavi, ljubomori i smrti tragična je priča o slobodi i erotičnosti ciganke Carmen koja zavodi naivnog vojnika Don Joséa, koji je, zaslijepljen ljubavlju, slijedi u život opasnosti i kriminala ostavljajući svoju zaručnicu i karijeru, no Carmen ga ubrzo odbacuje zbog toreadora Escamilla.

Uz ‘Carmen’, posjetitelje očekuje i raskošna baletna revija najdojmljivijih i najljepših ulomaka iz najpoznatijih baletnih djela klasične i moderne baletne literature: ‘Pas de deux’ iz romantičnih baleta ‘Gusar’ A. Adama i Labuđe jezero P. I. Čajkovskoga, duet ‘Romeo and Juliet’ iz ‘Radio & Juliet’ uz glazbu sastava Radiohead, ples ‘Smrt labuda’ iz ‘Karnevala životinja’ C. Saint-Saënsa, ‘Tango’ iz baleta ‘Zlatni vijek’ D. D. Šostakoviča te ‘Grand pas’ iz ‘Don Quijotea’ L. Minkusa.

V. L. / Foto: LisinskiTagged: , , , , , ,