Četvrtak na ZFF-u: Premijera Goranovog Wimbledona

Goran IvaniševićProgram Zagreb Film Festivala u četvrtak u kinu Europa započinje Bibijadom u 12 sati uz projekciju filma ‘Zauvijek vaš’ finske redateljice Mie Halme.

Miran životPrvi dokumentarni film na Bibijadi odvodi vas u svijet udomiteljske djece. U 19.30 sati glavni program kratkih igranih filmova predstavlja ‘U akvariju’ Tudora Cristiana Jurgie, priču o paru koji neuspješno pokušava raskinuti vezu. Nakon njega u glavnom programu dugometražnih filmova prikazuje se ‘Miran život’, još jedna uspješnica Uberta Pasolinija (producent filma ‘Skidajte se do kraja’, redatelja Machana), o životu, ljubavi i zagrobnom životu, film koji je na ovogodišnjem festivalu u Veneciji osvojio nekoliko priznanja, uključujući nagradu Orizzonti za najboljeg redatelja.

U 22 sata prikazuje se grčka obiteljska drama ‘Miss Violence’ redatelja Alexandrosa Avranasa, film ovjenčan s nekoliko nagrada na ovogodišnjoj Mostri uključujući Srebrnog lava za najbolju režiju. Ovaj uradak bavi se životom obitelji nakon neobjašnjivog samoubojstva njihove jedanaestogodišnje kćeri Angeliki. Smirenost članova obitelji navodi Službu za zaštitu djece, ali i samog gledatelja na preispitivanje pravih motiva tog samoubojstva. ‘Miss Violence’ je na ovogodišnjoj Mostri ovjenčan s nekoliko nagrada uključujući Srebrnog lava za najbolju režiju, a na ZFF-u će ga predstaviti sam autor koji će nakon projekcije u kinu Europa razgovarati s prisutnima. Cijene ulaznica za premijere u glavnom programu su 30 kuna.

Postaja FruitvaleProgram Velikih 5 u kinu Tuškanac u 19 sati donosi njemački film ‘Čudna neka mačka’, prvijenac autora Ramona Zürchera. Tijekom obiteljskog okupljanja čak i kućni ljubimci sudjeluju u pažljivo orkestriranom kućnom plesu u kojem pasivna agresija u podjednakoj mjeri nosi nijanse ljubavi i zamjeranja. U 21 sat u Tuškancu predstavljaju film ‘Postaja Fruitvale’ Ryana Cooglera, inspiriran stvarnim događajem i to o životu Oscara Granta, dvadesetdvogodišnjeg Afroamerikanca kojeg su hladnokrvno ubili pripadnici gradske prometne policije što je snimiljeno mobitelom. Film je nagrađen nagradom Avenir u programu Izvjestan pogled u Cannesu, velikom nagradom žirija i nagradnom publike u kategoriji američkog igranog filma na Sundanceu. Cijene ulaznica je 25 kuna. Četvrtak u kinu Tuškanac zatvara se prikazom selekcije filmova s Filmfesta Dresden koji ove godine slavi 25. rođendan. Filmovi ‘Gospodin Foley’, ‘Što da ti poželim prije bitke?’, ‘Yuri Lennon slijeće na Alfu 46’, ‘Kimono’ i ‘To sam ja, Helmut’ bit će prikazani u 23 sata, a ulaz na projekcije je slobodan.

Zagrebačko kazalište lutaka nastavlja s prikazivanjem dokumentarnih filmova. U 20 sati održat će se svjetska premijera filma ‘Goranov Wimbledon’. Novi uradak Leona Rizmaula vraća nas u trenutak duboko urezan u svijest i sjećanje Hrvata – pobjedu Gorana Ivaniševića na Wimbledonu 2001. godine. Nakon projekcije redatelj će nam reći gdje je on bio u tom trenutku te što ga je navelo na snimanje spomenutog dokumentarca. U istom bloku prikazuje se i ‘Lud za tobom’ Danila Marunovića. Film kroz godinu dana prati živote i različite situacije u kojima se nađu pacijenti Zavoda za mentalno zdravlje Komanski most. U 22 sata na rasporedu je nagrađivani dugometražni prvijenac Andyja Wolffa ‘Kapetan i njegov gusar’. Film prikazuje pozadinu novinski eksponiranog slučaja otimanja broda Hansa Stavangar od strane somalskih pirata 2009. godine kroz komentar kapetana broda i vođe pirata. Cijena ulaznice je 20 kuna.

Lud za tobomProgram Istočnoeuropski SF u predstavit će film ‘Oxygen’ uglednog predstavnika autorskog filma u Jugoslaviji, slovenskog scenarista i redatelja Matjaža Klopčiča koji prikazuje pokušaj osvajanja vlasti usamljenog otoka od strane omladine. Film počinje u 18 sati, nakon čega slijedi program Moj prvi film: Poljska – na današnjem rasporedu je ‘Ožiljak’ Krzystofa Kieslowskog. U 23 sata program Re-kreacija Queera donosi selekciju kratkih filmova poznatog queer redatelja kratkih eksperimentalnih filmova Jerryja Tartagliekoji će vam predstaviti svoje uratke ‘Ecce Homo’, ‘Sjećanje’, ‘Škola misterije’ i ‘Projekcionist’.

Muzej suvremene umjetnosti u 19 sati donosi reprizu filma ‘U procvatu’, zajedničkog uratka dvojca Nane Ekvtimishvili i Simona Groβa koji je, između ostalog, osvojio nagrade za najbolji film i najbolje glumice na Sarajevo Film Festivalu 2013. godine. Ovaj snažni prikaz uvodi nas u život dvije četrnaestogodišnjakinje početkom devedesetih godina u Tbilisiju (Gruzija) koje su suočene s preživljavanjem u početnim tranzicijskim godinama.  U 21 sat na repertoaru je repriza talijanskog ostvarenja ‘Ulica u Palermu’, prvijenca cijenjene kazališne redateljice Emme Dante. Gošća festivala Elena Cotta za ulogu u ovom filmu osvojila je prestižnu nagradu Coppa Volpi za najbolju glumicu na venecijanskoj Mostri ove godine.

ZFF

Pročitajte još: Dokumentarac o Goranu Ivaniševiću

Tagged: , , , , , , , , , , , ,