Chansonfest sa skrivenim porukama

Chansonfest (Foto Ognjen Karabegović)Nekad slavna ‘Zagrebačka škola šansone’ nastavlja svoju tradiciju i kroz Chansonfest, koji je održan po 16. put u kazalištu Komedija. Napomenuo je to i festivalski ravnatelj Hrvoje Markulj u kratkom pozdravnom govoru, zahvaljujući jednom od pokrovitelja, gradonačelniku Milanu Bandiću koji je, gle čuda, festival odgledao i odslušao od početka do kraja.

Duhoviti voditelj Vojo Šiljak iznenadio je prisutne zamolbom da ustanu i ponavljaju za njim molitvu. Molio je, a publika za njim ponavljala, da ovogodišnji Chansonfest ne doživi sudbinu ranijih, zaželivši da se pjesme koje budu izvedene, mogu i kasnije negdje čuti, osim u sobama njihovih izvođača i autora.

Kostadinka Velkovska (Foto Ognjen Karabegović)Chansonfest je ostao bez svog šansonijera odvjetnika Jadranka Črnka, ali je tu prezaposlenu struku dostojno branio Aljoša Šerić, sin puno poznatijeg Branka, koji je s pjesmom ‘Dobro je da sam bivši’ otvorio festival. Kroz festivalsku večer prodefiliralo je ukupno 19 izvođača uz pratnju orkestra kojim je ravnao Josip Cvitanović, izvevši na početku i kraju ‘Chanson No 1’ legende zagrebačke šansone Zvonka Špišića.

Uz novija i neka manje poznata imena, na Chansonfestu su nastupili i izvođači koji su utemeljili domaću šansonu i ovaj festival. Među njima je svakako i Zrinko Tutić, od kojeg se, nakon poduže scenske apstinencije, ne može pobjeći ovih dana. Tek što je izdao svoju ‘Antologiju’ s 4 CD-a, i uspješno je promovirao, Tutić je na pozornici Komedije izveo pjesmu ‘Lud od tebe’, po uzoru na one koje je skladao u svome predestradnom razdoblju.

Boje Dalmacije (izuzevši Dražena Žanka s ‘Ljubav sama doći neće’ na stihove bivše predsjednice Sabora, Katarine Fuček), branio je Igor Brešan s vlastitom pjesmom ‘Vrijeme nam je okrenulo leđa’).Igor Brešan (foto Ognjen Karabegović)

Arsen Dedić nije se pojavio kao izvođač na Chansonfestu. Svojedobno je rekao kako nije važno hoće li živjeti njegova djela, nego mu je važno da živi on, a ovom prilikom zaživjela je njegova pjesma ‘Ali noću’ kroz izvedbu mlade Jane Fabijanić. Hrvoje Hegedušić, također jedan od legendi zagrebačke šansone, dosad je uglazbio književnike, cjenike i jelovnike, pa i samog sebe, kako je u najavi rekao Vojo Šiljak, pa mu se mora vjerovati kada pjeva – ‘Prolazi život’.

Ksenija Erker (Foto Ognjen Karabegović)Dozu internacionalnosti festivalu je dala Kostadina Velkovska koja je izvela ‘Svatko nešto glumi’ na tekst ‘svoga’ Makedonca Ognena Nedelkovskog (uz glazbu Tonija Eterovića), a ‘naš Slovenac’ Lado Leskovar, otpjevao je ‘Ko tišina govori’ Romana Zupančiča. Dodat ćemo još Bernarda Ivana Hrušku, koji je svoju pjesmu ‘Vinil’ izveo na njemačkom jeziku kojim se podjednako dobro služi kao i hrvatskim.

Operetna diva Sandra Bagarić izvela je ‘Masline’ na tekst Vesne Parun i glazbu svoga supruga Darka Domitrovića. Vrlo dojmljiv bio je Miro Ungar s pjesmom ‘Osvojili smo mjesto u vječnosti’, kojem su veliki aplauz dale bivša supruga Tereza Kesovija iz prvog reda, kao i sadašnja Sara, koja ga je bodrila iz šestog reda. Ibrica Jusić i Bond Jusić (njegov pas) u Zagreb su stigli izravno iz Švedske. Dok je Ibrica uz gitaru pjevao ‘Na izložbi slika’ na stihove Zlatka Crneca i glazbu Krešimira Ercega, drugi član dueta šoumen Bond nestašno je njuškao dirigenta, violinisticu i ostale članove orkestra.

Kraj Chansonfesta bio je rezerviran za istinsku divu šansone Kseniju Erker, koja je vrlo energično izvela pjesmu Ive Jagnjića ‘Ne mogu ti to oprostiti’ u kojoj se naslućivala poruka nevjernom mužu Hrvoju Hegedušiću, kojeg u vrijeme burnog aplauza nije bilo u blizini za vidjeti.

Mustafa Topčagić

Foto: Ognjen Karabegović

Pročitajte još: 16. Chansonfest u Komediji

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,