Ciklus filmova posvećen Željku Senečiću

Povodom 90. godišnjice rođenja Željka Senečića na prosinačkom programu Art-kina u Rijeci nalazi se prigodni ciklus ‘Željko Senečić, stil i scena’.

Tako se odaje počast ovom izuzetnom i svestranom filmskom djelatniku čiji je scenografski rad obilježio poveći dio relevantne jugoslavenske i hrvatske kinematografije.

Kada se pogleda popis samo ‘izabranih djela’ na kojima je potpisan kao umjetnik interijera i eksterijera, postaje jasno koliki je zapravo Senečićev doprinos jugoslavenskoj/hrvatskoj filmskoj umjetnosti. Za svoj rad četiri puta je nagrađivan Zlatnim arenama u Puli, a dobitnik je i nagrade Vladimira Nazora za životno djelo te Nagrade za životno djelo za scenografiju na Motovunskom filmskom festivalu i Zlatnog Oktavijana za životno djelo za scenografiju u hrvatskoj kinematografiji.

U sklopu ciklusa prikazat će se filmovi: ‘Rondo’ Zvonimira Berkovića (6. prosinca u 20 sati), ‘Događaj’ Vatroslava Mimice (11. prosinca u 20 sati), ‘Kuća’ Bogdana Žižića (16. prosinca u 20 sati) i ‘Limeni bubanj ‘Volkera Schlöndorffa (23. prosinca u 20 sati).

A. R. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , ,