Čipka kao interaktivni hologramski projekt

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu premijerno je predstavljen projekt pod nazivom ‘Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti’, koji predstavlja čipku kao hrvatsku kulturnu baštinu u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji u obliku interaktivnog holograma.Riječ je o projekciji koji spaja nematerijalnu kulturnu baštinu i najviša tehnološka dostignuća. Autorski tim ovog projekta čine modne dizajnerice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović, koje su dugi niz godina djelovale zajedno pod nazivom I-GLE, hrvatski produkt dizajner Mirko Miličić i informatička tvrtka Uprise, koja radi u energetskom i ‘fintech’ sektoru koristeći najsuvremeniju tehnologiju.

Forma projekcije, koja se u MUO može vidjeti do 22. ožujka, koncipirana je kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softverski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući se i ponovo oblikujući. Karakteristični motivi čipke pri tome se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije. Ruka predstavlja organsku poveznicu između materije i njezine hologramske projekcije, koja u sebi zadržava bestežinsku taktilnost konstruirane refleksije. Struktura čipke pretpostavlja slikovitost na rubu nepostojećeg, dijalog između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i nematerijalnog, ples tankih, drhtavih linija koji se začudnom igrom preslikao u oblik koji mu je prethodio.

Projekt koji transdisciplinarnim pristupom spaja suvremene tehnologije i kreativno promišljanje baštine, sufinanciran je sredstvima odobrenima u okviru Natječaja za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture.

Uslijed okolnosti nastalih epidemijom koronavirusa, predstavljanje za javnost održano je putem live streama, a prijenos je dostupan putem Instagram profila MUO (@muozagreb) i na Youtube kanalu Muzeja za umjetnost i obrt.

K. I. / Foto: Vedran Benović (MUO)

Tagged: , , , , , , , , ,