Colette: Filmska drama o pravima žena

U kinu Metropolis, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je svečana hrvatska premijera filma ‘Colette’, novog uratka Washa Westmorelanda s Keirom Knightley i Dominicom Westom u glavnim ulogama.

Od četvrtka, 6. prosinca i publika diljem zemlje moći će pogledati film, koji je na festivalima u Sundanceu i Torontu pokupio simpatije kako kritike tako i gledatelja.

Film je to o borbi za ženska prava u kojem Keira Knightley tumači poznatu književnicu Sidonie-Gabrielle Collete, nominiranu za Nobelovu nagradu. Nakon što se udala za uspješnog Parižanina poznatog pod imenom Willy, Sidonie-Gabrielle Colette napušta svoj dom u kojem je provela djetinjstvo kako bi živjela u Parizu – mjestu gdje se spajaju intelekt i umjetnički glamur. Nedugo potom, Willy nagovara Colette da ona bude ta koja će pisati romane, a koji će se izdavati pod njegovim imenom. Ona uskoro započne pisati polu-autobiografski roman o odvažnoj i besramnoj djevojci sa sela imena Claudine. Roman postaje bestseler i kulturna senzacija. Colette i Willy postaju glavna atrakcija u Parizu, a njihove zajedničke avanture inspiriraju nove romane s likom Claudine. Međutim, Colette uskoro započne bitku za kreativnim vlasništvom svojih knjiga, bitku koja prkosi ulogama spolova tog vremena i koja će je u konačnici natjerati da pobijedi društvene ograničenosti te izvrši revoluciju u svijetu književnosti, mode i seksualnog izražaja.

‘Oštrouman’, ‘zabavan’, ‘uzbudljiv’ samo su neki od epiteta kojima je hvaljen film ‘Colette’, a New York Observer proglasio ga je ‘najboljim povijesnim filmom u posljednjih desetak godina’. Kao najjaču kariku filma mnogi ističu upravi Keiru Knightley kojoj se smiješi nova, treća nominacija za Oscara (nakon uloga u filmovima ‘Ponos i predrasude’ i ‘Igra oponašanja’).

D. S.

Tagged: , , , , , , , , , , ,