Crno bijeli svijet čokolade i vina

Sretnici koji su se zatekli u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar dobili su slatki uvid u eno-gastro blagodati nadolazećeg 2. Hrvatskog festivala hrane i vina.Petra Jelenić, Marija Vukelić, Alis Marić i Tea MamutNa druženju nazvanom ‘Choco & wine bar – Crno bijeli svijet’ prezentirana je crno-bijela simfonija najfinijih slastica i jednako tako kvalitetnih vrhunskih domaćih vina.

Imali smo tako priliku kušati Ledenu kraljicu, kolač s bijelom čokoladom, medom, vanilijom i karamelom u idealnom skladu s graševinom kasne berbe Gerstmajer, Nevistu, kolač s bijelom čokoladom i lješnjacima koji se odlično slagao s tramincem Misna vina te prelijepu PraMaLinu, pralinu s bijelom čokoladom i malinama koju su organizatorice sljubile s pjenušcem.  Sacher Melange se pak lijepo sljubio s Molom, hvarskom kupažom plavca malog i cabernet sauvignona. Vrhunac ove gozbe bio je Forêt Noire, kolač s crnom čokoladom i višnjama skladno kombiniran s tamnim i zavodljivim Šemberovim pinot noirom.

Dvije ponajbolje domaće slastičarke Petra Jelenić i Tea Mamut i ovom su prigodom dokazale status vrhunskih majstorica svog zanata. Tea Mamut je povodom predstavljanja ‘Choco &  wine bara’ pripremila kolačiće na štapićima od bijele čokolade i badema te istaknula kako u zadnje vrijeme voli u svoje slastice ukomponirati maslinovo ulje.

‘Kako sam i sama Dalmatinka, privlači me iskušavati nove recepte s našom tradicionalnom namirnicom, maslinovim uljem. Toliko sam se zaljubila u maslinovo ulje da sam odlučila pripremiti i kombinaciju čokolade i djevičanskog ulja za kulinarsku radionicu na Festivalu.’

Petra Jelenić je za crno-bijelo sljubljivanje pripremila francusku poslasticu macaron, sljubljenu s autohtonom vinskom sortom maraštinom vinara Sladić Jure, premijerno napunjenom upravo za ovu prigodu. Petra je objasnila i kako je došlo da simpatičnog imena njezine slastičarnice Mak na konac:

‘Iako mi je mak jedna od najdražih namirnica u kolačima, to nije jedini razlog zašto sam nazvala slastičarnicu izvedenicom izreke Tjeraš mak na konac, razlog je i taj što su mi često kolege i suradnici govorili da stalno tjeram mak na svoj konac, što će reći da sam ponekad tvrdoglava, ali uvijek uporna. Moram reći kako se jako veselim festivalu i smatram da su takva događanja uvijek dobrodošla za promociju hrvatskih eno-gastro specijaliteta.’

Slatko druženje nije prepustila niti Iva Šulentić koja će na Festivalu zasukati rukave i uhvatiti se u koštac s domaćim i inozemnim chefovima: ‘I osobno volim doma eksperimentirati u kuhanju te se veselim savjetima koje ću dobiti od kulinarskih majstora. Saznala sam da ću između ostalog voditi i radionicu Tee Mamut, a kako smo i privatno dobre, vjerujem da će to biti pravi show, jedino ne znam kako će Tea reagirati na moje smetanje u kuhinji.’

Choco&wine bar-Foret Noire i crni pinotCrni i bijeli kolačići znalački usklađeni s crnim i bijelim vinima, bili su uvertira u nadolazeći 2. Hrvatski festival hrane i vina koji će se održati od 3. do 5. travnja u Areni Zagreb. Ondje će brojni Izlagači iz Hrvatske i regije u tri dana s posjetiteljima sajma podijelit svoja znanja, iskustva i prije svega strast prema najfinijim gastronomskim delicijama.

Iz programa izdvajamo gostovanje velikih chefova: Andreja Barbierija, zvijezdu aktualnog MasterChefa, Christiana Cabaliera, Renata Rizzardija, Janeza Bratovža i mlade nade hrvatskog kuharstva Lea Bonifačića, prvoga Hrvata koji je učio kod Renea Redžepija u Nomi i završio CIA te se nakon američke prakse vraća u Hrvatsku i slijeće odmah na pozornicu Festivala.  Raznolike vinske radionice  zadovoljit će i početnike i iskusne – od autohtonih bijelih i crvenih sorti, preko škrleta, terana, makedonskih i furlanskih vina do vrhunskih crnih pinota, pjenušaca i šampanjca Taittinger. Za sve željne znanje priredili smo male tečajeve o zanimanjima sommelier, kuhar, konobar, enolog, slastičar, a na posebnim eventima predstavit ćemo delicije naših regija – Srijema, Međimurja, Istre i Dalmacije.

Vinske radionice, gastro showovi i okrugli stolovi te mini festivalski tečajevi ponudit će mnoštvo sadržaja. Festival će na jednom mjestu okupiti vrhunske kuhare, autore najprodavanijih kulinarskih izdanja, vrhunske slastičare, enologe i vrhunske poznavatelje modernih kulinarskih trendova. Ovo druženje pokazalo je samo djelić festivalskog ozračja, sasvim dovoljno da počnemo odbrojavati dane do središnjeg festivalskog događanja u Areni Zagreb.

2. Hrvatski festival hrane i vina održava se u Areni Zagreb od 3. do 5. travnja uz partnerstvo Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore, pokroviteljstvo zemlje pokrovitelja Italije te medijsko pokroviteljstvo Jutarnjeg lista, tportala, Soundset plavog i Mreže tv. Festival također podržavaju Turističke zajednice i županije – Osječko-baranjska županija, Brodsko-posavska županija, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Primorsko-goranska županija, Dubrovačko-neretvanska županija te Istarska županija.

Festival ima četiri kategorije – gastronomija, vinarstvo, cake&bake&chocolate i HoReCa – od kojih će svaka kategorija predstaviti najbolje što se trenutno može pronaći na tržištu. Uz veliki izlagački dio Festivala, koji će ujedno biti i prodajni, 2. Hrvatski festival hrane i vina imat će izuzetno zanimljiv program poput cooking showova na dvije pozornice s najpoznatijim hrvatskim i inozemnim chefovima, brojne kušaonice na kojima će posjetitelji moći kušati sljubljene zalogaje s hrvatskim vinima te edukativne radionice tijekom kojih će imati prilike saznati za svakoga po nešto iz velike riznice eno-gastro znanja.

Opširnije na www.festivalhraneivina.hr

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,