Crtice iz zajedničkoga života Bele i Miroslava Krleže

Na 40. obljetnicu smrti književnika Miroslava Krleže, u Muzeju grada Zagreba predstavljen je katalog izložbe ‘U životu i smrti – crtice iz zajedničkoga života Bele i Miroslava Krleže, autorice Vesne Vukelić Horvatić.Predstavljanju kataloga nazočila je i Jasna Tomažić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu. Tom prigodom njezin viši stručni savjetnik Veljko Mihalić predstavio je zbirku Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža, o kojoj skrbi Muzej grada Zagreba.

Prvaci drame HNK u Zagrebu, glumci Nina Violić i Goran Grgić, interpretirali su dijelove Krležinih djela iz ‘Vučjaka’ i ‘Noći u provinciji’.

Izložba ‘U životu i smrti – crtice iz zajedničkoga života Bele i Miroslava Krleže’ muzeološkim jezikom pokušava ‘zaviriti“ u njihov privatni život iza zatvorenih vrata vile na zagrebačkom Gvozdu, pokušava otkriti drugu, intimnu stranu njihovih druženja, putovanja, izleta…

Izložba prikazuje njihov život promatran kroz prizmu onoga što o njima znamo iz raznih arhivskih izvora, memoarskih zapisa, znanstvenih radova i novinskih članaka.

Otvorena je još 7. srpnja, na obljetnicu rođenja Miroslava Krleže, a može se pogledati do 9. siječnja 2022., kada je posjet besplatan. Zadnjeg vikenda izložbe, autorica će održati stručna vodstva u subotu, 8. siječnja i u nedjelju, 9. siječnja u 11 sati.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,