Crvenim nosovima donirane umjetničke kugle

Hvalevrijedan umjetnički projekt i uspješna suradnja zagrebačkog Arena Centra i Hrvatskog društva likovnih umjetnika završen je donacijom sredstava za Crvene nosove, klaunovedoktore
Crveni nosovi-umjetničke kugleVelike, oslikane, umjetničke kugle koje su tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana krasile svod Arena Centra, a koje su oslikali priznati hrvatski umjetnici dobile su nove vlasnike. Naime završetak je to velike donacijske akcije i lijepe suradnje Arena Centra i Hrvatskog društva likovnih umjetnika kojom su donirana sredstva udruzi Crveni nosovi, a koja je tim povodom odlučila pokloniti kugle u 12 zdravstvenih i socijalnih ustanova koje posjećuje diljem Hrvatske.

Tijekom akcije prikupljeno je i donirano 22.000 kuna, a poseban senzibilitet pokazao je Heraldi for Men te tvrtke Office Shoes Hrvatska i Farmacia. A zanimljivo je da je tijekom blagdanskog perioda, dok su kugle bile izložene, Arena Centar posjetilo gotovo 2,5 milijuna posjetitelja te da je kroz 60 besplatnih likovnih radionica prošlo više od 700 djece.

‘Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i svih 50 umjetnika koji su oslikali kugle s veseljem su prihvatili sudjelovanje u ovoj humanitarnoj aktivnosti. Raduje nas što kugle nisu tretirane tek kao božični ukras koji se brzo uklanja i zaboravlja, već što, kao umjetnička djela, nastavljaju svoj vijek i unose dozu optimizma, topline i dobre vjere u bolnice i domove za starije osobe’, rekla je Ivana Andabaka, direktorica HDLU-a.

Svojevrsni privilegij da prvi dobiju ove lijepe kugle imali su Klinički bolnički centar Zagreb te Dom za starije osobe Kantrida iz Rijeke kojima su donirane po četiri kugle i koji su s oduševljenjem postavili kugle u svoje prostorije te ih vizualno obogatile i pacijentima unijeli još više radosti u njihovu svakodnevicu. A uz donaciju kugli svoj redovni posjet održali su i klaunovadoktori koji su donijeli osmijeh i klaunovskim gegovima i ovom druženju dali dodatnu dimenziju puno topline, posebno obradovavši najmanje pacijente. Dosad su Crveni nosovi donijeli mnogo radosti, osmijeha i pozitivnih misli u razne ustanove, stvarajući neraskidiva prijateljstva, a ova suradnja samo je nastavak jedne lijepe priče sa sretnim završetkom.

‘Umjetnička intervencija u socijalno okruženje je ono što klaunovidoktori rade kroz svoje posjete bolesnima i nemoćnima, i to je zajednička poveznica koju Crveni nosovi dijele s pokretačima ove akcije, Arena Centrom i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, budući da još jedan oblik umjetnosti dolazi u bolnice i domove kako bi oplemenio njihov prostor i učinio ga ljepšim i radosnijim. Zahvaljujemo svima koji su dali podršku ovom jedinstvenom i kreativnom projektu, a posebice umjetnicima koji su oslikali kugle i tako darovali dio sebe za bolesne i nemoćne’, rekla je Mladenka Majerić, izvršna direktorica Crvenih nosova.

A priča i suradnja Arena Centra i HDLU-a počela je povodom 5. rođendana Arena Centra kada je u Areni predstavljeno 50 božićnih kugli koje su, između ostalih, oslikali Tomislav Buntak, Josip Zanki, Tomislav Ostrman, Matko Vekić, Siniša Reberski, Miron Milić, Predrag Todorović, Martina Miholić, Gordana Bakić, Lav Paripović, Ivona Jurić, Duje Jurić, Martina Grlić, Grgur Akrap, Ivan Prerad, Maja Rožman i mnogi drugi. Vrhunac je bila upravo donacija kugli sa željom da 2016. godina bude uspješnija i vedrija svima onima sa teškim i neizvjesnim životnim pričama, a s ciljem da unatoč svim problemima kroz ovu lijepu priču pronađu malo radosti i vedrijih misli.

‘Arena Centar je u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i udrugom Crveni nosovi pokrenula ovu akciju s ciljem da ljudima uljepšamo životnu svakodnevicu. Drago nam je da smo uspjeli u svom naumu i da možemo biti dio priče koja pomaže drugima jer vjerujemo da kroz ovakve projekte možemo donijeti puno pozitivnih promjena, a tužne ljudske sudbine učiniti ljepšima ne samo u blagdansko vrijeme, već i tijekom cijele 2016. godine. Hvala svima koji su prepoznali vrijednost akcije, svima koji su se uključili i koji su svojim donacijama mnogoj djeci izmamili osmijeh na lice i njihova srca ispunila srećom i ljubavlju’, rekla je direktorica marketinga Arena Centra, Sanja Vladović.

K. I.


Umjetnici-Božićne kugle
50 božićnih kugli renomiranih umjetnika

HDLU-likovne radionice
700 djece na likovnim radionicama

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,