Dalijeve grafike u Rovinju

Izložba jednog od najpoznatijih umjetnika prošlog stoljeća, Salvadora Dalija, održat će se u Zavičajnom Muzeju grada Rovinja.
Salvador Dali-Rovinj
Ovo jedinstveno predstavljanje grafike iz njegova dva najopsežnija opusa ‘Biblija Sacra’ i ‘Božanstvena komedija’, u preljepom istarskom biseru, trajati će od 25. travnja pa sve do 5. listopada.

Salvador Dali za sobom je ostavio veliki trag na mnogo područja umjetnosti. Radovi mu se nalaze u europskim i američkim muzejima te izložbama postavljenim diljem svijeta. Izložba koja će se održati u Rovinju ima i specifičan edukativni karakter, jer se kroz grafike posjetitelj izložbe upoznaje Dalijevim viđenjem sadržaja Biblije i Danteove ‘Božanstvene komedije’, a zbog same tehnike koju je umjetnik upotrijebio, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mjesto u njegovu stvaralaštvu. Izložba je do sada vidjelo više od 100.000 ljudi u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori.

Postavku čini izbor više od 130 Dalijevih grafika iz opusa ‘Božanstvena komedija’ iz 1964. godine i ‘Biblija Sacra’ iz 1967. Jedna potpuna dekompozicija drvoreza ‘Božanstvene komedije’ iz 70 grafičkih otisaka i Dalijev kip Dantea. Oba ciklusa, kao i njihova stilska raznovrsnost i prilagođavanje likovnog izraza pojedinačnim ilustriranim prizorima, uz poznavanje tekstova, posebno ističe osobni pogled umjetnika na Bibliju – Knjigu nad knjigama i ‘Božanstvenu komediju’ jedno od najpoznatijih srednjovjekovnih književnih dijela, čije se vrijeme nastanka smatra 1309. godina.

Outbox

Tagged: , , , , , , , ,