Damir Hoyka: Treći nastavak romana o Tizi

Kako je izgledala Zemlja u doba kambrija i kakve to veze ima s edukacijom djece u današnje doba otkrio je zagrebački fotograf Damir Hoyka na promociji trećeg nastavka svog romana ‘Pustolovine Tizi Enili – Uspon života’.

Kao i prethodnih godina, predstavljanje novih avantura djevojčice Tizi, koja živi na otoku Gea, održalo se u zagrebačkom ZOO-u s kojim Hoyka surađuje već 15 godina, a promociju je vodila TV voditeljica Maja Ciglenečki, inače jedno od omiljenih lica jutarnjeg showa ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Kako kaže, za promociju se jako dobro pripremila, proučila je knjigu od korica do korica te se oduševila s tematikom i dinamikom romana.

‘Iznenadila me lakoća s kojom sam nakon čitanja mogla prepričati informacije iz knjige. Pojmovi iz biologije i kemije u ovom su kontekstu odlično pojašnjeni u kratkim crtama i, rekla bih, dugoročno pamtljivi. Popraćeni su humorom i rimom te „zapakirani“ u avanture koje čitatelja ostavljaju bez daha. Ovo je štivo kakvim želim upotpuniti police u sobi mojih mališana jer sam sigurna da će u njima pobuditi ljubav prema usvajanju znanja’, rekla je Maja Ciglenečki, inače mama dvojice dječaka, Luke i Leona.

Osim Maje, na predstavljanju Hoykine knjige na Zebrinom trgu u ZOO-u bili su i njezin kolega s RTL Televizije Tomislav Jelinčić s obitelji, voditeljica HTV-ovog Dnevnika Nika Marjanović Zulim, naš proslavljeni veslač Martin Sinković sa suprugom Manuelom, zatim novinarka i urednica Lana Pavić sa svojim klincima, glumac Goran Grgić sa zetom Draženom Krešićem, filmskim redateljem koji ima ideju roman o Tizi pretočiti u crtani film…

‘Jako me veseli što je iz godine u godinu sve više ljudi prisutno na Tizinim promocijama, to mi daje nadu da kao društvo imamo volje i snage unaprijediti edukaciju i napraviti nešto dobro za generacije djece koje dolaze. Da je tome tako potvrđuje i odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je prvom i drugom nastavku Tizi romana dodijelio stručnu preporuku. No najviše sam sretan kada vidim znatiželjna lica u publici, bez obzira bila to djeca, njihovi roditelji ili edukatori te sam uvjeren da će im i treći nastavak biti odličan alat u obrazovnom procesu’, rekao je Hoyka istaknuvši ljubaznost znanstvenih savjetnika koji su se pobrinuli da znanstvene činjenice u djelu budu u skladu s aktualnim znanjima.

O knjizi su, uz Hoyku, govorili ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok, urednica romana Dubravka Težak koja je istaknula kako se novi nastavak Tizi romana razlikuje od sličnih djela jer pruža još detaljniji i raniji uvid u razvoj Zemlje te savjetnica na romanu, paleontologinja Jasenka Sremac, koja je opisala s koliko su žara i entuzijazma ona i autor provjeravali znanstvene dijelove romana. Roman je na taj način postao instrument za stjecanje znanja dok su učenje i stvaranje postali zabava, a radoznalost pokretač.

Treći nastavak knjige ‘Pustolovine Tizi Enili’ može se nabaviti putem web stranice autora www.hoyka.com te u odabranim knjižarama diljem Hrvatske.

D.H. / Foto: Eni Lea Hoyka


Damir Hoyka: Fotosofia 17 u Arheološkom muzeju


Tagged: , , , , , , , , ,