Damir Vujnovac: Europis 2015

Provozati se Europom ili bar jednim njenim dijelom nije podvig ili djelo vrijedno divljenja. To je intimno zadovoljstvo otkrivanja novih gradova ili uživanja u onima već ranije otkrivenima.
Europis 2015Lista europskih gradova koji su se ove godine našli na putanji sedmodnevnog krstarenja nastala je povezivanjem dvaju gradova – Varaždina i Amsterdama. Ostali su se gradovi, poput Frankfurta, Bruxellesa i Luksemburga, nanizali uz crvenu liniju planiranog putovanja.

Moj nekadašnji običaj detaljnog istraživanja grada u kojem provodim nekoliko dana ovaj sam put, na neskriveno zadovoljstvo mojih suputnika, zaboravio iz više razloga. Detaljnije istraživanje svih nanizanih gradova zahtijevalo bi bar jednomjesečno putovanje i znatno više sredstava. Nakon svih tih kilometara provedenih u automobilu čovjek ima snage i volje za laganu šetnju i uživanje, a možda mu se manje zabada nos u mnoštvo povijesnih detalja, kulture i tradicije, svega što neki tisućljetni europski grad skriva i nudi istovremeno. Ovaj put se broji prvi (ili u nekim slučajevima i neki drugi) dojam koji grad i njegovo središte ostave na mene, neopterećeni nekim ‘must see’ detaljima, ali s poželjnom ‘must taste’ komponentom.

Planirano – učinjeno! Tri tisuće i dvjesto kilometara u sedam je dana donijelo veselje, izazove, uživanje i istraživanje s vrlo malo nervoze ili nelagode. Frankfurt, Haarlem, Amsterdam, Brugge, Bruxelles, Luksemburg, München, Strasbourg i Salzburg dočekali su nas i ispratili, svak na svoj način, svaki s jedinstvenim sjećanjima koja želim podijeliti s vama.

Čitamo se… i putujemo čitajući.


Turska zastava
ORIJENTacije – priče iz Turske

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,