Dan mimoza i prevencije raka vrata maternice

U sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice diljem Hrvatske obilježen je Dan mimoza.Cilj Dana mimoza je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, ali da može biti snažno ako se zaštitimo kao što je i mimoza otporna jer uspijeva u hladnim uvjetima.

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobe s invaliditetom te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, održana je akcija s ciljem kako bi se građani educirali o važnosti informiranja o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija raka i raka vrata maternice, također i o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice.

Svojim dolaskom podršku su uz brojne građane, pružile i mnoge stručne osobe.

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje, koji se javlja u nešto mlađoj dobi. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrlo je 109 žena (stopa 5,5/100 000), od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina.Glavne mjere prevencije su edukacija o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv HPV-a, redoviti preventivni ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test i testiranje na HPV-e, nešto što je nužno kako bi žene očuvale vlastito zdravlje.

Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo sudjeluje u provedbi online javnozdravstvene kampanje ‘Neću rak’ na temu prevencije raka vrata maternice koja će se provoditi objavljivanjem preventivnih poruka na internetskim i mrežnim stranicama, a koja će trajati do 8. veljače.

Jedan od preduvjeta za ostvarenje cilja Globalne strategije za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice svakako je visok stupanj procijepljenosti i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90 % svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70 % žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.

U suradnji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, preko aplikacije Terminko.hr, mladi do 25 godina mogu rezervirati svoj termin za cijepljenje protiv HPV-a u Centru za zdravlje mladih. U Hrvatski zavod za javno zdravstvo na adresi Rockefellerova 12, mladi do 25 godina mogu doći bez naručivanja i najave na cijepljenje protiv HPV-a svake srijede od 16 do 18 sati. Edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići globalne ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, a to je eliminacija raka vrata maternice.

B. Z. / Foto: Mirko Janković


Tagged: , , , , , , , , ,