Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Najveća i najstarija knjižnica u Hrvatskoj koja se prostire na 44.432 m2 s više od 130 km polica s knjigama, približno 3 milijuna svezaka i više od 46 digitalnih zbirki, otvara vrata posjetiteljima 20. i 21. veljače povodom Dana Knjižnice.Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu 20. i 21. veljače ove godine organizira tradicionalne Dane otvorenih vrata u povodu Dana Knjižnice koji se obilježava 22. veljače, na datum kad je svjetlo dana ugledala prva hrvatska tiskana knjiga ‘Misal po zakonu rimskog dvora’ i jedno od najvrjednijih djela hrvatske kulture koje čuva.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata za sve zainteresirane je organiziran obilazak pod stručnim vodstvom u 10, 12, 14 i 16 sati. Obilazak uključuje posjet Zbirkama građe posebne vrste – Zbirci rukopisa i starih knjiga, Zbirci muzikalija i audiomaterijala, Grafičkoj zbirci te Zbirci zemljopisnih karata i atlasa. Moći će se posjetiti još Čitaonice s otvorenim pristupom građi, Čitaonicu periodike, Zbirku knjižnične građe o Domovinskom ratu, Zbirku inozemne Croatice, Zbirku službenih publikacija, Centar za mikrografiju i Zatvoreno spremište.

U povodu Međunarodnog dana materinskog jezika 21. veljače (20 sati), u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, održat će se koncert na kojem će nastupiti glazbenice Lidija Bajuk, Dunja Knebl i Elis Lovrić s izvedbama na trima hrvatskim narječjima.

Dan NSK bit će obilježen 22. veljače svečanim programom (12 sati) na kojem će biti predstavljeni najznačajniji aktualni projekti i dodijeljena nagrada za poseban doprinos knjižničarskoj struci.

M. P.


Tagged: , , , , , , ,