Dankinja: Film o prvom muškarcu koji je promijenio spol

U sklopu Oscar revije u CineStar kinima od četvrtka, 21. siječnja možete pogledati film ‘Dankinja’ s ukupno četiri nominacije za nagradu Oscar.

‘Dankinja’ je sjajna ljubavna priča nadahnuta životima Lili Elbe i Gerde Wegener, koje u filmu glume Eddie Redmayne (dobitnik nagrade Oscar za glavnu mušku ulogu u filmu ‘Teorija svega’) nominiran za glavnu mušku ulogu i Alicia Vikander (‘Šifra U.N.C.L.E.’) nominirana za sporednu žensku ulogu, dok je redatelj filma slavni Tom Hooper (‘Kraljev govor’, ‘Jadnici’).

U Kopenhagenu 1926. umjetnik Einar Wegener u braku je s Gerdom i uživa slavu vrhunskog majstora pejzaža. Gerda je također umjetnica, manje slavna, ali jednako zaposlena slikanjem portreta uglednih građana. Brak je stabilan i pun ljubavi, no nikako da osjete potpuno privatno i profesionalno zadovoljstvo.

Sve se mijenja jednog dana, kad pritisnuta rokom, Gerda zamoli muža da zamijeni model i odjene haljinu kako bi uspjela završiti sliku. Iskustvo će ih zauvijek promijeniti, jer Einar ubrzo spoznaje da se kao Lili osjeća prirodnije i počinje živjeti kao žena. Gerda se iznenađuje spoznajom da je Lili njezina nova muza i osjeća navalu kreativnosti. Sve to ne prolazi nezamijećeno i par vrlo brzo doživljava osudu i negodovanje okoline.

Brak i profesionalni život Lili i Gerde razvijao se i mijenjao kroz Lilino životno putovanje kao prvoga muškarca na svijetu koji je promjenom spola postao žena. Operacije koje su Lili učinile ženom podijelile su svijet i postale novinarska senzacija. Scenarij je nastao prema istoimenom romanu, bestseleru Davida Ebershoffa

M. P.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,