Darko Bavoljak: Zaustavljeni prostor

Otvorenje izložbe fotografa Darka Bavoljaka pod nazivom ‘Zaustavljeni prostor’ je u petak, 28. ožujka u 21.30 sati u zagrebačkoj Galeriji 808 u Branimir centru. Nakon izložbe zabavljat će vas radijski DJ-i na after partyju koji počinje u 22 sata.Darko Bavoljak -Zaustavljeni prostorUzgibanost cvjeta, treperenje lišća, probijanje svjetlosti kroz nizove rascvjetanih trava ili jednostavno ocrtavanje sunca na oblom izdanku opuncije. To su motivi koji nas vraćaju u povijest fotografskih eksperimenata, ali to su i intimni Palmižanski motivi. Zato su i pisani tako osobno, bez kićenosti i pretenzije da se nekom svide. Ovako je mogao doživjeti otok samo onaj koji ga je nekoliko puta promislio, pa tek onda uzeo aparat u svoje ruke, a iz repertoara koji mu je priroda ponudila izabrao samo oblike koji su mu dozvolili da onaj nedohvatljivi osjećaj jednostavnosti dovede do apstrakcije.’
Kornelija Benyovsky Šoštarić

Darko Bavoljak rođen je 28. ožujka 1961. u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti početkom osamdesetih, a prvu fotografiju objavljuje 1983. god u Poletu.

Školovao se za filmskog snimatelja na Akademiji za kazalište film, i televiziju od 1984 do 1989. Tijekom studija objavljuje fotografije u Poletu, Studenskom listu, Svijetu, Startu i mnogim drugim novinama i časopisima. Nakon studija snima dokumentarne i kratke igrane filmove između 1990 i 1992. godine, a od 1990. se profesionalno bavi fotografijom.

Osim primijenjene fotografije, sudjeluje na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od kojih je najznačajnija samostalna izložba fotografija ciklusa ‘Budućnost’ koja predstavlja hrvatsku fotografsku scenu na manifestacijama Fotodifusione 1994. u Torinu, na kojoj sudjeluju najznačajniji evropski muzeji i galerije specijalizirani za fotografiju.

2006. godine snima i režira dokumentarni film ‘Golotinja, Majka i Umjetnost’ o Antoniju Gotovcu Laueru, a 2012. dokumentarac Goli otok, koji je premijerno prikazan na ZFF-u iste godine.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , ,