Darujemo knjigu: Carlo Rovelli – Red vremena

U suradnji s izdavačkom kućom Vuković & Runjić  darujemo 1 čitatelja/icu knjigom Carla Rovelljia – ‘Red vremena’.U subjektu navedite: FDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog
Šaljite na mail: [email protected]
Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!
Vaše mailove šaljite do 3. siječnja
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 4. siječnja
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Glasoviti talijanski fizičar Carlo Rovelli, autor svjetske uspješnice ‘Sedam kratkih predavanja iz fizike’, lirski i pristupačno povezuje znanost, filozofiju i umjetnost u nastojanju da rasvijetli jedan od najvećih misterija: red vremena.

Poput ‘Sedam kratkih lekcija iz fizike’, ova se knjiga bavi temom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim – tajnom koja je dio iskustva sviju nas. Vrijeme je tajna ne samo za laike, već i za fizičare koji poznaju radikalne preobrazbe koje je pojam vremena doživio od Newtona do Einsteina, preko kvantne mehanike do teorija o gravitaciji petlji. Vrijeme, koje je u Newtonovim jednadžbama uvijek prisutno, danas je nestalo iz fizikalnih jednadžbi. U suvremenoj fizici, prošlost i budućnost nisu suprotstavljene, a iščezava i uporište u onome što se činilo neotuđivim: a to je sadašnjost. Nakon što nam na pristupačan način da uvid u fiziku kakva je bila nekoć, u trećem dijelu knjige Rovelli će za nas odškrinuti vrata radionice u kojoj se kuje fizika današnjice.

Carlo Rovelli teorijski je fizičar koji je dao velik doprinos fizici prostora i vremena. Radio je u Italiji i SAD-u, a sada rukovodi istraživačkom skupinom Centra za teorijsku fiziku koja u Marseilleu u Francuskoj istražuje kvantnu gravitaciju. Njegovih ‘Sedam kratkih lekcija iz fizike’ međunarodna je uspješnica prevedena na 41 jezik.

Prevoditeljica Ela Agotić bavi se od godine 2000. književnim prevođenjem s francuskog, te od 2018. i s talijanskog jezika. Redovna je članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca od 2003. godine. Diplomirala je komparativnu književnost i francuski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tagged: , , , , , , , , ,