Darujemo knjigu: Dah koji život znači

U suradnji s izdavačkom kućom Mozaik knjiga darujemo 1 čitatelja/icu knjigom Paula Kalanithija ‘Dah koji život znači’.

U subjektu navedite: FDAR4
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 5. travnja

Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 6. travnja

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Paul Kalanithi, mladi liječnik i uspješan neurokirurg koji je dovršavao specijalističko stažiranje, godinama se suočavao s lošim nalazima pacijenata i tumačio im dijagnoze. Kad je stigao njegov nalaz o smrtonosnoj bolesti i kad se suočio s krajem, istaknuo je jednu stvar: ‘Nisam nikad ništa napisao.’ I tako je nastala ova knjiga.

Već duže razdoblje za ovu knjigu pljušte pohvale New York Timesa (čak 51 tjedan na listi bestselera), Washington Posta i NPR Booksa. Svi su složni u jednom: ovo je knjiga koju se ne smije zaobići! Nagrađena je nagradom Goodreads Choice Awards 2016 za najbolje memoare i autobiografiju. Knjiga je prodana u milijunskim nakladama, a brojni su čitatelji u ovom mladom čovjeku, koji je prerano izgubio borbu, pronašli – uzor i utočište.

Rečenica: ‘Žao mi je, ali ne znamo točno koliko vam je još vremena preostalo’, zasigurno je najteža rečenica za liječnike, obitelj i pacijenta. Za Paula Kalanithija značila je ostaviti životni trag u pismenom obliku i podijeliti svoje misli s ostatkom čovječanstva. Dvije godine nakon dijagnoze, Paul Kalanithi je preminuo u svojoj 38 godini života. Posljednje dvije godine borio se svim načinima protiv metastaza na plućima. Istovremeno, posljednje mjesece života iskoristio je za pisanje knjige o igri sudbine koja mu je dodijelila intenzivan tečaj o smrti i smislu života, koje su Paula okupirale od njegove rane mladosti.

‘Dah koji život znači’ je izuzetno potresna, emotivna, iskrena i nadahnjujuća knjiga koja u sebi nosi žurnost utrkivanja s vremenom, potrebe da se kaže mnogo toga važnog. Paul Kalanithi želio je ljudima pomoći shvatiti smrt i suočiti se s vlastitom smrtnošću. Knjiga je na određen način nedovršena jer je ubrzano pogoršanje Paulova stanja zaustavilo njezino pisanje, ali to je temeljna sastavnica njezine istine, stvarnosti s kojom je bio suočen.

Paul Kalanithi (1977.– 2015.) bio je neurokirurg i pisac. Odrastao je u Kingmanu u Arizoni te na Sveučilištu Stanford diplomirao englesku književnost i humanu biologiju. Na Sveučilištu Cambridge magistrirao je povijest te filozofiju znanosti i medicine, pa s pohvalom diplomirao na Medicinskom fakultetu Yale, na kojem je primljen u državno počasno medicinsko društvo Alpha Omega Alpha. Vratio se na Stanford kako bi dovršio specijalizaciju neurološke kirurgije i postdoktorski studij neuroznanosti, tijekom kojega je primio najvišu nagradu koju Američka akademija za neurološku kirurgiju dodjeljuje za istraživanje. Umro je u ožujku 2015. godine. Za njim je ostala njegova velika obitelj puna ljubavi, uključujući njegovu suprugu Lucy te njihovu kćer Elizabeth Acadiju.

Tagged: , , , , , , , ,