Darujemo knjigu: Jelena Zlatar – Ticala

U suradnji s izdavačkom kućom Hena com darujemo 2 primjerka knjige Jelene Zlatar ‘Ticala’.Jelena Zlatar - TicalaKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 27. travnja
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 28. travnja

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Jelena Zlatar jedna je od najperspektivnijih hrvatskih književnica mlađe generacije.

U svojoj trećoj beletrističkoj knjizi, zbirci kratkih priča ‘Ticala’, fokusirana je na međuljudske odnose, na rubne situacije u kojima subjekti proživljavaju rastanak, prekid prisnosti, gubitak povjerenja, osvještavaju nezadovoljstvo i emocionalnu bol, ili su u različitim stadijima mentalnih ili fizičkih neravnoteža. Pojedine priče zadiru u prostor nesvjesnog te su osovljene oko motiva sna, ili se bave samodoživljajnošću i subjektovim odnosom spram vlastita identiteta. Nerijetko su to nadrealne i metaforičke, bajkovito ambijentirane priče, narativno bogate i vrlo poetične. Stilski, radi se o kratkim, ogoljelim rečenicama i britkim dijaloškim dionicama čije svjesno odabrane hladnoća i lapidarnost uvjerljivo dočaravaju napukline u međuljudskim odnosima i napetost koja među protagonistima raste. Autoricu zanima psihološko stanje ljudi koji se nađu u limbu nemogućnosti ostvarenja povezanosti s drugim, u stadiju kad u drugome više ne vide partnera ni prijatelja, kad se s njime više ne osjećaju ugodno, pa napeto iščekuju trenutak kad je pristojno otisnuti se u novo, nepoznato.

Kratke priče Jelene Zlatar duboko su prožete promišljanjem čovjekova stanja i analizom različitih životnih situacija. Ticala okupljaju ozbiljnu, cerebralnu prozu autorice koja književnost ne doživljava kao sredstvo zabave već kao umjetnost kojoj je svrha tumačenje svijeta i ljudskog života, što Jelena Zlatar zrelo i promišljeno u svojim prozama čini.

Jelena Zlatar rođena je 1982. godine u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006. godine i otada je zaposlena u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Bavi se sociologijom prostora. Doktorirala je 2012. godine s disertacijom ‘Utjecaj društvenih aktera na urbane transformacije i obnovu Zagreba nakon 2000. godine’. Autorica je brojnih znanstvenih članaka i urednica znanstvenih zbornika. Također je i dopredsjednica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu (CeKaPe). Njezina kratka priča ‘Nedostaje’ objavljena je u zbirci priča ‘Krom i pakao’ (CeKaPe, 2012.). Priče su joj objavljivane u domaćim i stranim književnim časopisima. Autorica je znanstvene knjige ‘Urbane transformacije suvremenog Zagreba’, ‘Sociološka analiza’ (Plejada i Institut za društvena istraživanja, 2013.), zbirke priča ‘Odjavna karta’ (CeKaPe, 2014.) i romana ‘Slijepa točka’ (CeKaPe, 2015.). ‘Ticala’ je njezina druga zbirka kratkih priča.

Tagged: , , , , , , , , ,