Darujemo knjigu: Michel Faber – Grimizna i bijela latica

U suradnji s izdavačkom kućom Vuković & Runjić darujemo 1 čitatelja/icu knjigom Michela Fabera – ‘Grimizna i bijela latica’.

U subjektu navedite: FDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog
Šaljite na mail: [email protected]
Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!
Vaše mailove šaljite do 27. rujna
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 28. rujna
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

‘Grimizna i bijela latica’ jedinstveno je panoramsko ostvarenje suvremene proze, plod dvadeset godina rada i istraživanja koji frca od života, bogate teksture i filigranskih detalja, zapanjujuće stvarnih likova.

Ovaj golemi, sočni, nezaobilazni roman oduševit će, opčiniti, izluditi i zabaviti i muško i žensko, staro i mlado.

‘Faberov zavidni pripovjedni zamah obuhvaća cijelu lepezu viktorijanskog društva, skida mu rukavice i otvara pore. Ovaj je roman prava gozba za sva osjetila: jest da je zamašan, ali čita se u jednom dahu.’
(Val McDermid)

‘Jao knjizi koja je ovako debela ako nije dobra. Ova doista jest. Uronite i uživajte!’
(Alice Sebold)

Sjajnu priču moguće je izgraditi jedino iz sjajno postavljenih likova: takvih koje pogone nužnosti, društvene okolnosti i nagoni, a ne intelekt i moral. Svaki od tih likova postupa onako kako je to iz njegova očišta i karaktera najlogičnije i čitatelju najprihvatljivije, sa svakim od njih može se poistovjetiti, a opet ti izbori u sudaru sa svjetovima drugih likova postaju upitnima, pa i tragičnima. U cijelome romanu stalno se događa zlo, ali ni jedan lik nije zao, dapače, svi su uglavnom dobronamjerni.

U tome se sastoji Faberovo majstorstvo. Svaka Čehovljeva puška na zidu opali petsto stranica poslije, svaka rečenica vrati se negdje kao bumerang, svaka logična odluka negdje nekome presuđuje, bila ona povlačenje cijevi za isušivanje prostorije, ostavljanje trule stube godinama nepopravljenom ili uzimanje kočijaša u službu. Faber se neumorno vozi od vrha do dna: od neustrašivih opisa erotskih susreta najizravnijim rječnikom do kićenoga izražavanja plemstva, njihovih složenih jela i još složenijih odjevnih predmeta.

Tagged: , , , , , , , ,