Darujemo knjigu: Po Trstu zbrda-zdola

U suradnji s nakladnikom Vuković & Runjić, darujemo 2 primjerka knjige Maura Covacicha ‘Po Trstu zbrda-zdola: Petnaest šetnji gradom vjetra’
Mauro Covacich-Po Trstu zbrda zdolaKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR4
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 15. siječnja
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 16. siječnja
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Za Maura Covacicha Trst je ‘grad vjetra’, odnosno bure koja nekoliko puta na godinu opustoši grad, zaledi ulice i gatove, odnese krovove i polomi drveće, no blagotvorno djelovanje bure na zdravlje i karakter Tršćana nije sporno. Uz austro-ugarski Trst ili grad književnih kavana, oduvijek je postojao i onaj drugi, ‘podatan, opušten, pikarski grad koji pomalo podsjeća na karaoke’. Prema motivima iz ove knjige Francesco Conversano i Nene Grignaffini snimili su film ‘Il mare in una stanza’ (More u sobi).

Mauro Covacich rođen je 1965. u Trstu. U svojoj prvoj knjizi, ‘Storia dipazzi e di normali’ (1993), zabilježio je iskustvo rada u ustanovi za mentalno oboljele u Pordenoneu. Iz suradnje s talijanskim dnevnim novinama i časopisima proizići će zbirka novinskih reportaža ‘La poetica dell’Unabomber’ (1999), a zanimanje za suvremenu umjetnost urodit će uvodom u suvremenu umjetnost ‘L’arte contemporanea spiegata a tuo marito’ (2011).

Covacichev prozni opus sastoji se od dvije pripovjedne zbirke: ‘Ano-malie’ (1998) i nedavno objavljene ‘La sposa’ (2014) te niza romana: ‘Colpo di lama’ (1995), ‘Mal d’autobus’ (1997), ‘L’amore contro’ (2001), ‘A perdifiato’ (2003), ‘Fiona’ (2005), ‘Prima di sparire’ (2008), ‘A nome tuo’ (2011) i ‘L’esperimento’ (2013). U nekima od njih pojavljuju se isti likovi, tvoreći svojevrsnu pentalogiju koja uključuje i roman ‘Viperdono’ (2009), objavljen pod pseudonimom Angela del Fabbro (talijanska inačica autorova izvorno hrvatskog prezimena).

Osobito sklon preispitivanju identiteta, istine i normalnosti, Covacich se u prozi, kao i u esejistici, bavi problemima globaliziranog neokapitalističkog svijeta kao što su terorizam, spektakularizacija privatnog i društvenog života, ekološka problematika, kriza tradicionalnih vrijednosti poput braka i roditeljstva – u koje onda upisuje brojne autobiografske motive: maraton, pisanje, interes za suvremenu umjetnost i drugo. Autor je videoinstalacije ‘L’umiliazione delle stelle’ (2010). Vodič po rodnom gradu pod naslovom ‘Trieste sotto-sopra. Quindici passeggiate nella citta del vento’ objavila je 2006. talijanska Laterza.

MVinfo


Pogledajte i ostale Nagradne izazove


 

Tagged: , , , , , , , , , ,