Darujemo ulaznice: ‘Art’ Yasmine Reza u HNK-u

U suradnji s HNK Zagreb i Aplauz teatrom darujemo 2 čitatelja/ice s po 2 ulaznice za predstavu ‘Art’ Yasmine Reza u režiji Marka Jurage, koja će biti izvedena u subotu 22. ožujka u 22.00 sata u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta.Slavko Juraga, Zijad Gračić i Ivan JončićU subjektu navedite: FDAR3
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 21. ožujka do 23.59 sati
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 22. ožujka u 00.30 sati
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

U predstavi nastupaju Slavko Juraga (Marc), Zijad Gračić (Serge) i Ivan Jončić (Yvan).

Kako se dugogodišnje prijateljstvo može naći u krizi zbog umjetničkog djela? Serge, 50-godišnji dermatolog, za 200.000 franaka kupi ‘bijelu sliku” poznatog francuskog slikara Antriosa, ni ne sluteći kako će upravo ta slika postati glavna prepreka u prijateljstvu s Marcom, 50-godišnjim avio-inženjerom. Njihovo je prijateljstvo ugroženo zbog nesuglasica oko ‘vrijednosti” slike. Njihov zajedniči prijatelj Yvan, 48-godišnji mladoženja, pokušat će pomiriti Sergea i Marca, iako je i sam u velikim brigama oko svoje skore ženidbe.

Serge, Marc i Yvan, suočeni s mnogim razmiricama, prisiljeni su preispitati svoje prijateljstvo. To i čine kroz duhovite i iskrene opservacije jedan o drugom. Brze i tople dijaloge. Žučne rasprave o umjetnosti. Kroz tekst koji čas od smijeha, čas od tuge, tjera suze na oči. Bijela slika…pozadina je bijela, s nekoliko poprečnih bijelih linija… nije bijela… ili jest?

Suvremenost rečenica i misli u ovom tekstu, te njegovih razloga nadilazi samu dramu i publici postavlja pitanje o prijateljstvu u današnjem svijetu, ali i u prošlom i budućem, jer neupitna je svevremenost krize prijateljstva i krize srednjih godina. Tri prijatelja, tri slike, tri problema, tri pogleda na život i umjetnost. Pitanje koje autorica teksta postavlja preko likova na sceni nije pitanje: ‘Tko je u pravu? Čije mišljenje je točno?’ već tko će lakše promijeniti mišljenje za dobrobit prijateljstva, koji lik će prešutjeti što stvarno misli. Pitanje: ‘Tko će pristati?’

Ovaj komad postavlja pred glumca veliki zadatak. Traži osobu i osobnost, ali ne osobnost upisanu u dijalog ili didaskaliju, već onu koja se krije u tišini, onu koja je upisana u osjećaj odnosa između dva glumca. Traži pažljivu igru i poigravanje s odnosom kazališnog i nekazališnog života. Pred redatelja, pak, postavlja zadatak pažljivog čitanja svih pauza i corona, svih crescenda i ritardanda upisanih u partituru odnosa između likova te, još interesantnije, ostavlja preciznu ‘slobodu” u iščitavanju odnosa lika prema vlastitoj rečenici, a glumcu prema vlastitom ‘ja’. Ova predstava nudi izuzetnu izvedbu trojice glumaca, koji svojom fascinantnom vještinom bojanja rečenica čas ozbiljno, čas duhovito tjeraju publiku na osamdesetak minuta potpunog kazališnog uživanja- uživanja u vještini kazališta i prijateljstva.

Tagged: , , , , , , , , , , ,