Darujemo ulaznice: Balet Verdi u HNK-u

U suradnji s HNK Zagreb darujemo 2 čitatelja/ice s po 2 ulaznice za baletnu predstavu ‘Balet Verdi’ u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića (gostovanje HNK Split), koja će biti izvedena u nedjelju 4. svibnja u 19.30 sati.Balet VerdiKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 3. svibnja do 23.59 sati
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 4. svibnja u 00.30 sati
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Balet je premijerno izveden u srpnju prošle godine na Peristilu u sklopu 59. Splitskog ljeta. Ovaj hommage velikom opernom skladatelju svojevrsno je prisjećanje na brojne baletne glazbe koje je Verdi pisao, mahom za pariške premijere svojih opera, ali prije svega životna priča o samom Verdiju, opernom velikanu čiju je 200. obljetnicu rođenja prošle godine slavio čitav glazbeni svijet. Osim Leva Šapošnikova, koji tumači naslovnu ulogu, u predstavi nastupaju solisti i članovi ansambla splitskog Baleta.

„Ova baletna priča nije rekonstrukcija Verdijeva života, nego ona s njim korespondira.“ kaže koreograf i redatelj Dinko Bogdanić. Glazbu za Balet Verdi odabrao je Bogdanić u suradnji s maestrom Harijem Zlodrom. Četiri godišnja doba iz opere Sicilijanska večernja poslužila su kao okosnica libreta na koju se naslanjaju glavni dramatski trenuci Verdijeva života. „Giuseppe Verdi skladatelj je poznatih opera poput Macbetha, Traviate, Trubadura, Aide, Otella, Falstaffa… da spomenem samo neke. Ali, Verdi kao baletni skladatelj – to je već manje poznato. No, njegova baletna glazba za operna djela pisana je na vrlo visokoj razini, i ta njegova glazbena ostvarenja pružaju pregršt mogućnosti za koreografiranje. Sadržaji opera kao što su Aida ili Macbeth, Don Carlos ili Sicilijanska večernja opernoj su publici vrlo dobro poznati, makar su kod pojedinih režijskih postava baletni prizori često uklanjani.

U Baletu Verdi, kreće se drugim smjerom i iz njegovih baletnih glazbi nastaje nova cjelina koja plesom govori o najvažnijim trenucima Verdijeva života ispresijecanog mnogim životnim lomovima.“ U Baletu Verdi pleše se na glazbu iz Verdijevih opera Traviata, Macbeth, Trubadur, Jerusalem, Sicilijanska večernja, Otello, Krabuljni ples, Moć sudbine, Don Carlos i Aida.

Ulogu Verdija tumači Lev Šapošnikov, a kao protagonisti pojavljuju se prvaci i solisti Baleta HNK Split: Irina Čaban, Artjom Žusov, Elena Nikolaeva, Jassaui Mergalijev, Ieva Karpilovska, Matea Milas, Aleksandra Bertea, Nikol Marčić, Yuki Nakashima i ostali.

Tagged: , , , , , , ,