Darujemo ulaznice: Garderoba u KNAP-u

U suradnji s umjetničkom organizacijom Točka na i, darujemo 2 čitatelja/ice s po 2 ulaznice za predstavu ‘Garderoba’, u režiji Paola Tišljarića, koja će biti prikazana 23. listopada u 20 sati u KNAP-u u Zagrebu.Garderoba Kratko napišite zašto želite osvojiti ulaznice

U subjektu navedite: FDAR3
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 22. listopada do 23.59 sati
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 23. listopada u 00.30 sati
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Žene su s Venere a muškarci s Marsa. Kad je na sceni muško-ženski par, vječni je među njima žar. Isprepleten ljubavni četverokut. Kakvi su na svjetlu pozornice, a kakvi iza kulisa kad se sve ugasi, kad taština i gluma(tanje) kažu laku noć? Kako da ista profesija bude spona koja će ih spajati, a ne razdvajati?  Koliko je tanka nit između slobode i zajedništva? Kad maske padnu, može li ljubav preživjeti ili je ona danas tek potrošna (garde)roba?

Uzbudljivo-intrigantnu jednosatnu igru ‘mačke i miša’ suvereno vodi glumački kvartet – Marija Šegvić, Tomislav Krstanović, Dora Gelo i Pavle Vrkljan – sve redom mladi talentirani glumci kojima ‘dirigira’ Paolo Tišljarić, svestrani redatelj i scenograf, asistent u režiji Tomažu Panduru, Aleksandru Popovskom i Oliveru Frljiću, čiji redateljsko-kazališni pedigre bilježi osebujan opus, između ostalog hvaljene predstave ‘Čekaonica’ ili tragedija o napaćenom narodu, ‘Death. At Least’ te ‘Geste i grimase’ Špire Guberine, a zaslužan je i za glazbenu kulisu predstave.

Pulsirajući tekst koji propituje, a konačan odgovor ostavlja gledateljima, ispisala je revno i angažirano Dora Gelo, dramaturški ‘zapečatila’ Valentina Galijatović, a glumce kostimografski zanimljivo ‘skockala’ Tea Bašić. Pod producentskom palicom Ive Srnec, dramaturginje i voditeljice Umjetničke organizacije Točke na i, a u suradnji s kazalištem KNAP, premijera ‘Garderobe’ zakazana je za 16. listopada u 20 sati, dok će se prva repriza održati 23. listopada – obje na kazališnim daskama Kazališta KNAP na adresi Ivanićgradska 41a u Zagrebu. Svoje ulaznice možete rezervirati na broj telefona 01-2303-122.

Predstava ‘Garderoba’ problematizira muško-ženske odnose. Kako i sam naslov nagoviještava, i kazalište je važan dio njihova odnosa. Naime, oba su glavna lika zaposlena u kazalištu te se postavljaju pitanja poput – na koji način njihov posao utječe na njihov život i obrnuto? Htjela sam ti biti više žena, a manje suradnica. Zato sam prestala raditi. Kako odvojiti privatni život od poslovnog i je li uopće moguće govoriti o privatnom životu kad je u pitanju par koji kao da je svjestan da je sve što govore jedno zapravo upućeno gledateljima u kazalištu. U jednom se trenutku izgovara rečenica Mrzim kad od našeg života radiš pozornicu a čini se kao da oboje uživaju od života raditi pozornicu. Imamo osjećaj kao da smo usred natjecanja dvije osobe koje pokušavaju pridobiti našu naklonost te kao da zbog tog izgovaraju rečenice koje će samo njih prikazati u dobrom svjetlu. Kakvi bi njihovi odnosi bili da su iza pozornice, u garderobi, daleko od naših očiju? Premda se predstava zove ‘Garderoba’, ono što vidimo na sceni je poput garderobe okrenute na vanjsku stranu te na taj način i garderoba postaje pozornica na kojoj likovi uživaju iznositi dotad skrivene stvari na vidjelo; toliko uživaju u istini koju si govore po prvi put da se ta istina čini poput laži. Govore si bolno iskrene rečenice poput Ne voliš me od druge godine braka, ali kao da im svjetla pozornice umanjuju taštinu te zbog toga stoički podnose ‘istinu’ i uživaju u primanju i nanošenju bola. Katkad se čini da se namjerno žele međusobno povrijediti govoreći što je moguće iskrenije pa čak i ta iskrenost postaje lažna ‘iskrenost’, glumljenje iskrenosti. Motiv taštine je, dakle, također prisutan u predstavi. Ne čudi što je taština u prošlosti često prikazivana kroz simbole prolaznosti poput trulog cvijeća i lubanje. Taština je nešto protiv čega se bore sva četiri glavna lika, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Stoga u predstavi imaju maske koje skrivaju njihova prava lica, a koje potječu iz meksičke tradicije slavljenja Dana mrtvih, gdje se vjeruje da se prihvaćanjem smrti prihvaća život. A kad se ugase svjetla pozornice, hoće li se ugasiti i ljubav između glavnih likova ili će se tek tada ponovno roditi, bez taštine i bez glumljenja, ostaje otvoreno pitanje.

Točka na iTočka na i je umjetnička organizacija osnovana u lipnju 2010. i u svom se radu dokazala kao uspješni organizator i producent raznih predstava, događanja, radionica i zahtjevnijih koprodukcija. Izdvojeni scensko-izvedbeni projekti: ‘Tavan tete Agate’ (koprodukcija s Centrom za kulturu Trešnjevka),  ‘Hocus-Pocus’ (koprodukcija s HNK Varaždin), J’a sam…’ (u suradnji s udrugom Status M), ‘Slike Marijine’ (u suradnji s produkcijskom kućom Moj film), ‘Galicija’ (koprodukcija s Centrom za kulturu Trešnjevka), Obilježavanje 100.obljetnice 1.svjetskog rata: ‘Krleža 14:14’ (koprodukcija CKT), ‘Mitovi i legende’ (koprodukcija s Dječjim kazalištem Dubrava).

Tagged: , , , , , , , , , ,