Darujemo ulaznice: Krležina Pijana noć 1918.

U suradnji sa ZKM-om darujemo 10 čitatelja/ica s po 2 ulaznice za predstavu Miroslava Krleže ‘Pijana noć 1918’, u režiji Lenke Udovički (drugi čin), koja će biti prikazana 7. srpnja u 20.00 sati u okviru 3. festivala Miroslava Krleže u Zagrebačkom kazalištu mladih.
Pijana noć 1918Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 6. srpnja do 23.59 sati
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 7. srpnja u 12.30 sati
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Predstava je nastala na temelju Krležina memoarskoga zapisa ‘Pijana novembarska noć 1918.’, nastalog 1942. godine, u kojemu su opisana društveno-politička previranja s početka studenoga 1918. godine.

Tada, prvi put u povijesti hrvatskog naroda, sukobljavaju se u praksi koncepcija bezuvjetnog južnoslavenskog ujedinjenja i koncepcija samostalne hrvatske države. Sukob je to izmenu idealizma i razuma, iluzija i stvarnosti. Iako je okosnica predstave spomenuti Krležin zapis, predstava je svojevrsna ‘simfonija’ kroz koju se provlače i motivi iz drugih Krležinih djela.

To je dinamična i uzbudljiva predstava o kompleksnom vremenu u kojem je Austrougarska monarhija proživljavala svoje posljednje godine, i svojim društvenim, gospodarskim i moralnim potopom prijetila da sa sobom povuče na dno i sve one koji su se stoljećima odupirali zatiranju hrvatskog nacionalnog identiteta.

Posebno su pri tome zanimljiva Krležina zapažanjima o sudbonosnoj ulozi što su je mnogi bivši austrougarski časnici odigrali u raznim srednjoeuropskim sredinama pred početak Drugog svjetskog rata, stavljajući se na stranu fašističke i fašistoidne politike: ‘Odlučni protivnici po svom odgoju i uvjerenju suvereniteta i građanskog prosperiteta svojih vlastitih zemalja, oni su simulirali lojalnost republikama i krunama sve do pojave Hitlera.’ Dakako, Krleža ima na umu ponajprije sudbinu Slavka Kvaternika, koji je u doba kad se ‘pijana noć’ odigrala, mijenjao austrijsku uniformu jugoslavenskom, a u doba kad je nastajao Krležin tekst o toj noći, imao status vojskovone u vojsci NDH. Ova hit-predstava iz 2007. godine nagrađena je na 41. BITEF-u i na Festivalu malih scena u Rijeci.

Drugi čin predstave ‘Pijana noć 1918.’, komorni je autorski dramski prizor Ive Štivičića inspiriran stvarnim susretom Miroslava Krleže i pukovnika Vesovića. U ovom polusatnom biseru suvremenog hrvatskog dramskog pisma nastupaju Sreten Mokrović, Nebojša Glogovac i Ivan Đuričić. Nebojša Glogovac osvojio je za ovu ulogu nagradu Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu na Festivalu malih scena u Rijeci, 2008.

Dramaturgija: Tena i Ivo Štivičić
Režija: Lenka Udovički
Izvođači: Sreten Mokrović, Nebojša Glogovac, Ivan Đuričić i Josipa Lisac
Scenograf: Zlatko Kauzlarić Atač
Kostimografkinja: Bjanka Adžić Ursulov
Skladatelj: Nigel Osborne
Koreografkinja: Natalija Manojlović
Oblikovatelj tona: Davor Rocco
Oblikovatelj svjetla: Zoran Grabarac
Glazbena savjetnica: Ana Marija Doricich

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,