Darujemo ulaznice: Tartuffe u ZKM-u

U suradnji sa ZKM-om darujemo 5 čitatelja/ica s po 2 ulaznice za predstavu ‘Tartuffe’, u režiji Jerneja Lorencija, koja će biti izvedena u srijedu, 19. ožujka u 20 sati.Tartuffe-ZKMKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu i navedite za koji datum

U subjektu navedite: FDAR4
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 18. ožujka do 23.59 sati
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 19. ožujka u 00.30 sati
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Okružuje vas mnogo neodoljivih i slatkorječivih licemjera, poznajete mnogo bezočnih varalica, onih koji laž izgovaraju lakoćom najveće istine i tako napreduju u životu. Gledate njihove nasmješene fotografije u novinama, slušate njihova isprazna obećanja na televiziji, to su političari, privrednici, urednici , ali možda i vaši prijatelji, poznanici. Prevara je njihov doručak, a uspješna prevara večera – koju vam stalno serviraju. Za sve prolaze nekažnjivo i uspinju se na društvenoj ljestvici. Je li za to možda kriva i naša lakovjernost i poštenje ili samo njihova sposobnost da budu podobni?

Moliéreov ‘Tartuffe’ je najveći i najpoznatiji hipokrit svjetske dramske literature, drugo ime za lažnog pobožnog čovjeka, drugo ime za čovjeka bez morala, idealnog čovjeka za sva vremena, za sve režime. Ipak, nisu li i svi oni koji svojom šutnjom kad je trebalo govoriti, svojim skretanjem pogleda kad je trebalo uočiti, svojim nečinjenjem kad se trebalo pobuniti – pomogli Tartuffeima – da postanu bahati, arogantni, bogati, društveno priznati – da uspiju u životu? Koliko je društvo licemjerja za ‘opće dobro’, kompromisera i konformista pripomoglo da Tartuffe dođe do pozicije moći? Je li društvo dvoličnosti i mediokritetstva i njega stvorilo? Upravo takva pitanja postavlja redatelj u svom suvremenom iščitavanju ovog poznatog predloška.

Dramatrug je Matic Starina, scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Belinda Radulović, a glazbu Branko Rožman.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,