Tijekom protekle dvije godine, Daruvarski ugostitelji – 6-i elementi – implementirali su u svoje ponude delicije na teme: Jela koja jačaju imunitet, Jela za sportaše i Daruvarski parovi.
Ove godine, ponuda je obogaćena i pićima na bazi ginka – jednog od simbola grada Daruvara te jelima s lokalnim lješnjacima i sirevima. Nova jela su objedinjena u temi Gurmanske čarolije za kosti i zglobove. Kako bi jela doprinijela bržem oporavku osoba koje dolaze u Daruvar na rehabilitaciju koštano-zglobnog sustava, recepture su kreirane u suradnji s nutricionistima.
U Daruvaru možete danas, primjerice, probati: Skutu s medom i lješnjacima; Rolice od skute i šunke, sireve s medom i lješnjacima; Krem juhu od špinata s topljenim sirom i lješnjacima; Grilani kuhani sir i škripavac; Suvidirana pileća prsa u krosti od prženih lješnjaka uz krumpir kuhan s ginkom; Pureću rolicu punjenu šunkom i sirom; Svinjski lungić punjen kremom od prženih lješnjaka i svježim sirom u demi glase umaku s ginkom; Gulaš s knedlama od lješnjaka; St. Patrick palačinke s ginkom; Kolače od lješnjaka… U ponudi su i brojne druge delicije koje doprinose bržem i ugodnom oporavku gostiju koji su u Daruvarske toplice došli na rehabilitaciju ili jednostavno brinu o svome zdravlju.
Pod jelovnikom Daruvarski parovi, 6-i elementi sljubljuju jela s namirnicama iz okolice Daruvara s točno određenim craft pivama Peti element te Staročeško ili pak s daruvarskim vinima te prirodnom limunadom, cijeđenim sokovima i domaćim jogurtom. BBQ rebarca se tako nude uz Staročeško pivo; Gulaš od divljači i dizane knedle na pari uz tamno pivo Stout, a Svježi šaran pohani u pivskom tijestu s 5th Element IIPA nefiltrirano, Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači nudi se s domaćim jogurtom. a Tačkrle s pekmezom od šljiva sljubljene su s Pelinkovcem ginko.
Daruvar je dom dva stabla ginka koja su među najstarijima na svijetu. Ginkgo biloba poboljšava cirkulaciju i doprinosi zdravlju mozga, a čaj od ginka i Pelinkovac ginko koji je lokalni proizvođač Wise grus osmislio za svoj grad, našli su mjesta u svim restoranima.
Projekt 6-i elementi provodi Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima i daruvarskim ugostiteljima iz objekata: Black&White, Queen, Little Italy Pub; Orijent; Srce; Taverna i Terasa.
Na edukaciji ugostitelja su uz voditeljicu projekta Karin Mimicu, radili mag. nutr. Diana Gluhak Spajić, chef Dragan Visković i Marina Selak, certificirana kušačica sireva i autorica stručnih tekstova o sirevima.
Znanje stečeno na radionicama, pretočeno je u ponudu daruvarskih restorana u kojoj svatko može uživati i paralelno kvalitetno hraniti svoje kosti i zglobove.
Naziv projekta 6-i elementi, inspiriran je činjenicom da je Daruvar grad kojim vlada element vode, poznat po svojim termalnim izvorima koji su implementirani u zdravstveni turizam, dom je jednog od najstarijih ginka na svijetu, grad je vrhunskih vina i craft piva, a sve navedeno u svojoj ponudi objedinjuju daruvarski ugostitelji – 6-i elementi.
Rezultate 3. faze projekta, predstavili su direktorica Turističke zajednica Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković, voditeljica Karin Mimica (Abisal, Gastronaut) te daruvarski 6-i elementi, vlasnici, voditelji i kuhari restorana Queen, Little Italy Pub, Terasa, Taverna, Srce, Orijent i Black & White. U projekt 6-i elementi, ukomponirani su i proizvodi lokalnih proizvođača: destilerije Wise Grus, Pivovare Daruvar, Pčelarstva Daruvar, OPG Jareš; Sirane Biogal, Vinarije Daruvar i Ribnjačarstva Končanica.
Pogledajte štio sve nude daruvarski 6-i elementi:
Fast Food Black & WhiteZa jačanje imuniteta:
Fitness salata s piletinom i agrumima – matovilac, rukola, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico umak i tostirani lješnjaci – preporučamo je i za sportaše
Okrepljujući wok – wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka
Za sportaše:
Sportilja – tortilja, piletina sa žara, cherry rajčica, kukuruz, paprika, rikola, tostirani lješnjaci s domaćim dressingom
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:
Khachapuri s tri sloja sira
Daruvarski parovi:
Black smash burger sa grilanim kuhanim sirom uz Staročeško
Ginko:
St. Patrick palačinke s ginkom
Black & White nudi niz kreativnih street food jela. Lješnjaci koji doprinose njihovim nutritivnim vrijednostima i okusima su s vlastitih stabala.
Restoran QueenZa sve koji se bave sportom, preporučuju jela puna proteina i vlakna:
Salata od piletine i gljiva (šampinjoni i vrganji, feta sir)
Jela koja jačaju imunitet:
Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:
Rolice od skute i šunke, sirevi s medom i lješnjacima
Grilani škripavac s pečenim paprikama
Kolač od lješnjaka i malina
Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma uz knedle s lješnjacima uz kojeg predlažemo 5th Element IIPA, jako ale pivo.
Ginko:
Čaj od ginka; Pelinkovac ginko
Restoran je poznat i po roštilju te mesnim platama.
Restoran Little Italy PubSportašima posebno preporučuju:
Juneći carpaccio
Toplo hladna salata od bifteka
Biftek za sportaše u umaku od 4 vrste gljiva, riža, salata od rukole, cherry rajčica, grana padana i sjemenki
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:
Skuta s medom i lješnjacima
File lososa iz krušne peći s krumpirima i povrćem
Čokoladni sufle s lješnjacima i sladoledom
Daruvarski parovi:
BBQ rebarca i Staročeško pivo
Ginko – za bolju cirkulaciju i pamćenje:
Čaj od ginka; Pelinkovac ginko
Restoran je inače poznat po steakovima, biftecima, jelima iz krušne peći i sjajnoj atmosferi u kojoj dolaze uživati i gosti iz drugih destinacija.
Restoran TerasaZa sportaše posebno preporučuju:
Wok – otkošteni pileći batak i zabatak s povrćem (bambus, kupus, poriluk, klice, paprika, luk, crna gljiva) uz cijeđeni sok od naranče
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:
Grilani kuhani sir na posteljici od rikole, matovilca i zelene salate, začinjeno s tostiranim lješnjacima uz marmeladu od marelice; ginko čaj s medom i limunom
Daruvarski parovi:
Otkošteni pileći batak – zabatak, umak od kopra, knedle dizane na pari, salata od svježeg kupusa uz 5th Element pivo Aba Pivovare Daruvar
Tradicionalna jela češke kuhinje: Gulaš od divljači, dizane knedle na pari, salata od cikle uz tamno pivo Stout Pivovare Daruvar
Tačkrle s pekmezom od šljiva uz Ginko pelinkovac Wise Grus
Ginko – za bolju cirkulaciju i pamćenje:
Čaj od ginka; Pelinkovac ginko
Kavana SrceJelo koje jača imunitet:
Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom
Za sportaše uz jela s grilla i pohana, preporučamo:
Sportska salata sa sjemenkama
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:
Šaran paniran u bučinim sjemenkama i grah salata
Pureća rolica punjena šunkom i sirom s grilanim povrćem
Daruvarski parovi:
Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg predlažemo 5th Element IIPA nefiltrirano.
Svježi šaran pohani u pivskom tijestu sa sportskom salata sa sjemenkama ili krumpir salatom ili grah salatom uz koje predlažemo 5th Element IIPA nefiltrirano.
Ginko – za bolju citrkulaciju i pamćenje:
Čaj od ginka; Pelin s ginkom
Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi s Ribnjaka Končanica i gablecima.
Restoran TavernaZa sportaše posebno preporučuju:
Krem juha od brokule s tostiranim kruhom od cjelovitih žitarica
Punjeni ramstek sa žara (sa špinatom i gljivama); rižoto sa špinatom; zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:
Meni 1
Krem juha od špinata s topljenim sirom i lješnjacima
Suvidirana pileća prsa u krosti od prženih lješnjaka, zapečena brokula s kiselim vrhnjem, krumpir kuhan s ginkom, salata radič
Čokoladni kolač s karamel umakom i cramblom od lješnjaka
Meni 2
Krem juha od buče sa sladoledom od kiselog vrhnja i tostiranim bučinim sjemenkama
Svinjski lungić punjen kremom od prženih lješnjaka i svježim sirom u demi glase umaku s ginkom, dizane knedle na pari, zelena salata s kruškom i orasima
Kolač od lješnjaka s umakom od šumskog voća
Daruvarski parovi:
Zapečeni krumpir s dimljenim sirom
Pečena svinjska rebaraca u umaku od meda i senfa; grilano zrnje kukuruza s aromatiziranim začinima i limunom; zelena salata s tostiranim kruhom i preljevom od majoneze i parmezana uz 5th Element ABA, American blond pivo
Ginko – za bolju cirkulaciju i pamćenje:
Čaj od ginka; Pelinkovac ginko; ginko u dva jela
Zdravljak OrijentJelo koje jača imunitet:
Domaći jogurt s medom od lipe
Daruvarski parovi:
Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.
Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:
Cheesecake s domaćim sirom
Ginko – za bolju cirkulaciju i pamćenje:
Čaj od ginka
Zdravljak je poznat po burecima i jogurtu iz vlastite proizvodnje.
G. N. / Foto: Promo