Dašak Brazila u Hrvatskoj

Sve je u Brazilu, jednoj od najvećih svjetskih država, veliko: velik je broj stanovnika (Brazilaca ima 190 milijuna), velika Amazônia se rasprostire na šest milijuna kvadratnih kilometara; velik je bio i ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je Brazilu nakon desetljeća terora i diktature donio mir; gradovi, plaže, muzika, nogomet, favele i književnost tako su veliki da Brazil traži čitavog čovjeka: ako volite bossa novu, kubanski ritmovi za vas su tek zgodna kulisa; ako je Pele vaš miljenik, argentinski nogometaši su manji od plišanih igračaka. Samo jedna plaža na svijetu je dovoljno velika – a ta se plaža zove Copacabana – da na nju stane dva milijuna kupača. Samo brazilska favela može onako urliknuti nakon što papa Franjo kaže da ni onaj najočajniji ne smije gubiti nadu.Marco Guimaraes-Moj pseudonim i jaUz nogometno ludilo koje trenutno vlada svijetom,Naklada Ljevak vampredstavlja brazilsku književnost i njene autore, počevši sa Marcom Guimarãesom koji će u sklopu svoje europske turneje, a povodom objavljivanja romana Moj pseudonim i ja, od 16. do 19. lipnja boraviti u Zagrebu. Moj pseudonim i ja  (1951) roman je u kojem Marcel Rood, uspješni pisac koji piše pod pseudonimom Marcel Rodd, saznaje da je netko tko se predstavlja kao on organizirao potpisivanje njegovog najnovijeg romana u nekoj knjižari u Parizu. Uputivši se na predstavljanje svog romana koje je organizirao čovjek koji mu je ukrao identitet, Rood u gužvi na stanici podzemne željeznice susreće mladu sociologinju i vlasnicu knjižare Marianne i zaljubljuje se u nju. Stojeći u redu kako bi mu se u njegovu knjigu potpisao varalica koji glumi da je autor romana, Marcel upoznaje neke od svojih čitatelja i nastavlja komunikaciju s njima uz pomoć Marianne koja mu postaje ljubavnicom. Marianne osim toga otkriva da je Marcel žrtva prevare svog izdavača i od tog trenutka počinju prijetnje, ubojstva i otmice. U ovom romanu kriminalistički žanr i magični realizam funkcioniraju u savršenoj harmoniji, rušeći granice i izmičući uobičajenim pretpostavkama, postavljajući pritom važna metafizička i egzistencijalna pitanja.

Uz ovaj nadolazeći Guimarãesov roman, potražite i ostale knjige brazilskih romanopisaca. Ako pročitate romane Jorgea Amada (1912-2001), Clarice Lispector (1920-1977) i Letície Wierzchowski (1972) lako ćete se uvjeriti da je Brazil i zemlja velike književnosti o životu, stranputicama, vjeri i ljubavi: Brazilci pišu podjednako strastveno kao što pjevaju, ljube, mole ili igraju nogomet.

Humoristički roman Gabriela, klinčić i cimetslavnog Jorgea Amada Jean Paul Sartre je proglasio ”pučkim romanom u najboljem smislu te riječi”: u Amadovoj brazilskoj provinciji Bahiji sredinom 1920-ih vladaju kraljevi kakaa, razmirice rješavaju revolverima, prevareni muževi okaljanu čast brane krvoprolićima, tradicionalisti žele gradić Ilhéus zadržati onako pospanim i nazadnim kakav je oduvijek bio, a arapski krčmar Nasib Saad u kuharici Gabrieli otkriva raskošnu ljepoticu koja će zaluditi muškarce u gradiću Ilhéusu.

Kratki roman Zvjezdani trenutak (A Hora da Estrela, 1977.) Clarice Lispector, jedne od najprevođenijih brazilskih autorica, posljednje je djelo koje je objavila za života i svojevrsna autoričina oporuka. U Zvjezdanom trenutku prostodušna Macabéi iz gradića Maceióa na sjeveroistoku Brazila u potrazi za boljim životom seli u Rio de Janeiro. Ime je dobila tako što joj se majka zavjetovala Našoj Gospi od Dobre Smrti da će joj dati to ime ako preživi porod. U svojoj prostodušnosti Macabéa se odbija uklopiti u moderno kapitalističko društvo (jer je bila ‘nesposobna za život’), dok je beskrupulozni i ambiciozni Olímpico de Jesus njegov savršeni predstavnik.

Brazilski bestseler Kuća sedam žena  autorice Letície Wierzchowski zbiva se za vrijeme Revolucije odrpanaca, poznatog povijesnog događaja iz 19. stoljeća u kojem se borilo za nezavisnost južnog Brazila, ukidanje ropstva i uvođenje republikanstva. Na početku rata revolucionarni vođa Bento Gonçalves odvodi sve žene iz obitelji na sigurnu hacijendu, gdje one sa zebnjom iščekuju kraj revolucije. U ovoj pripovijesti pojavljuju se i mnogobrojne stvarne historijske ličnosti: među njima je i talijanski revolucionar Giuseppe Garibaldi, u kojeg je nesretno zaljubljena jedna od glavnih junakinja, Manuela, čije osobne zabilješke vode čitatelja kroz zbivanja u romanu.

Ljevak

Tagged: , , , , , , , ,