David Maljković: Riječka izložba S kolekcijom

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci otvorena je izložba ‘S kolekcijom’ vizualnog umjetnika Davida Maljkovića. Prva je to izložba kojom Rijeka započinje svoju veliku kulturnu godinu.‘S kolekcijom’ je izložbeni format otvorenog tipa koji se gradi kroz niz suradnji, u nekoliko vremenskih sekvenci i na više lokacija, a njezinu jezgru čini autorova markantna prostorno-specifična intervencija. Ona na atipičan način predstavlja MMSU-ovu kolekciju koja od osnutka Muzeja 1948. godine nikada nije zadobila prezentaciju kroz stalni postav, ponajprije zbog ograničenih prostornih resursa. Muzej ni danas nema stalni izložbeni postav pa kroz ovu autorovu prostornu rekonfiguraciju muzejska kolekcija postaje prisutna, dobiva novu pojavnost, a i sami radovi iz kolekcije postaju više od običnih artefakata – dobivaju novo značenje, novu aktualnost i društvenu relevantnost. 

Prilikom gradnje odnosa s muzejskom kolekcijom, Maljković je primijenio svoje uvriježene umjetničke metode – kolažistički pristup, korištenje postava i postojećih artefakata kao materijala, poigrao se s načinima gledanja i izložbom kao zaokruženim doživljajnim iskustvom.

Otvorenju izložbe uz Davida Maljkovića prisustvovali su i brojni partneri s kojima već jest ili će kroz naredna tri mjeseca ostvariti suradnju u sklopu izložbe. Kustosica izložbe je Ivana Meštrov, a njezina asistentica Katerina Jovanović.

David Maljković rođen je 1973. u Rijeci. Živi i radi u Zagrebu. Njegove recentnije samostalne izložbe uključuju The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču. Izlagao je na 11. Gwangju bijenalu, 56. Venecijanskom bijenalu, 29. Bijenalu u Sao Paolu, 11. i 9. Istanbulskom bijenalu i dr., a radovi su mu dio kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalim Centra G. Pompidou u Parizu, MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Tate kolekcije u Londonu.

L. S.

Tagged: , , , , , , , ,