Davis Cup trofej opet u Muzeju za umjetnost i obrt

Veliki pokal Davis Cupa za 2018. godinu, po drugi puta u povijesti osvojili su hrvatski tenisači i ponovno će stići tijekom prosinca pod okrilje Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu, gdje je bio izložen i prvi puta, 2005. godine.Sjajni hrvatski tenisači Marin Čilić, Ivan Dodig, Borna Ćorić, Mate Pavić, Franko Škugor, Viktor Galović i Nikola Mektić na čelu s izbornikom Željkom Krajanom, ovom veličanstvenom pobjedom, svrstali su Hrvatsku i Hrvatski teniski savez među deset reprezentacija koje su više od jednom osvojile najstarije (118 godina) momčadsko tenisko natjecanje, izboreno u finalu s reprezentacijom Francuske u Lilleu, posljednje u ovom formatu natjecanja Davis Cupa.

Davis Cup trofej ili popularna salatara, bit će izložen u Atriju Muzeja za umjetnost i obrt, koji je sagrađen po nacrtima uglednog arhitekta Hermana Bolléa prije 138. godina te će ga moći razgledati brojni posjetitelji izložbi u vrijeme Adventa u MUO, kao i sportski zaljubljenici, sve do studenoga 2019. godine.

Pokal Davis Cupa sastoji se od tri kata s imenima zemalja i igrača osvajača kupa, a na vrhu je pokal iznimne vrijednosti, izrađen 1899.godine, za čiju je izradu te godine Dwight Fille Davis izdvojio 400.000 dolara. Vrijednost pokala Davis Cupa danas daleko nadmašuje njegovu početnu cijenu izrade.

Podsjećamo da je 2005. godine u Bratislavi, Davis Cup osvojila teniska ekipa u sastavu Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Goran Ivanišević i Ivo Karlović na čelu s izbornikom Nikolom Pilićem i odmah je nakon dopreme u Hrvatsku, bio izložen u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje ga je vidjelo više desetaka tisuća posjetitelja.

MUO

Tagged: , , , , , , , ,