Davor Suhan: Bolero

Upit za kupnju knjige možete poslati na: [email protected]

Cijena: 50 kuna

Davor Suhan-Bolero

Profil, 2011.
meki uvez
245 stranica
format 22,5 x 15

Taktovima Ravelovog ‘Bolera’ koji je pratio nezaboravan nastup pobjedničkog klizačkog para na Zimskoj olimpijadi u Sarajevu 1984. godine počinje roman ‘Bolero’. Deset godina poslije, u ratnom, ranjenom Sarajevu upoznaju se profesor gitare Martin i časna sestra Sara, zajednički zbrinjavajući sedmero djece kojima treba pružiti ljubav i budućnost.

Kako kaže autor u prologu romana – ‘ova priča posvećena je ljudima koji su odrastali u državi čiji su mnogi stanovnici, kao i oni, godinama ‘živjeli u oblacima’, sve dok ih jednoga dana život nije snažno bacio na zemlju da podijele sudbinu onih koji su oduvijek stajali čvrsto na tlu, duboko ukopani u svoje ratne rovove. Pad je bio težak i mnogi su od siline udarca postali ‘zemljani’, ali oni su zauvijek ostali djeca Neba, uvijek okrenuti licem prema Suncu.’ Jednostavne strukture i razgovornog stila, Bolero poziva na duhovno traganje u terminima indijske filozofije, da bi u strastvenom krešendu, poput Ravelovog Bolera, obećao novi život. Jer, ‘Bolero je jedina Istina o Sarajevu, sve drugo je tek igra sjena’.

Bolero je roman o spoznaji. O spoznaji pravih vrijednosti u sustavu u kojem su sve vrijednosti izvrnute, o spoznaji Istine u vrijeme kada svaka od strana ima svoju istinu i spoznaji Ljubavi, kao univerzalne, neuništive veličine koja pokreće svijet – objasnila je Elfrida Matuč Mahulja u predgovoru, dok je Vesna Krmpotić Bolero popratila riječima:

‘Spomenuto načelo jednote, koje spaja čovjekovu dušu i Svedušu – ono niti ugrožava, niti vrijeđa bilo koju od religija, ili duhovnih stremljenja. Naprotiv, prepoznaje se u korijenu svake.’

Tagged: , , , , , , , , , , ,