Derviš i smrt: Baletno uprizorenje legendarnog romana

Remek djelo književnika Meše Selimovića u fantastičnom baletnom izdanju 18. svibnja u zagrebačkoj dvorani Lisinski.Pod koreografskom palicom Igora Kirova, uz mističnu glazbu Gorana Bojčevskog, baletni koraci vjerodostojno dočaravaju profinjenu introspekciju filozofskog romana, razmišljanja o životu ususret smrti, surovosti i duhovnosti, nepravdi i transcendenciji.

Libreto Saše Dimoskog u sinergiji glazbe, pokreta, kostima i scenografije… duboko je uronio u čudesan svijet Meše Selimovića. Publici vjerodostojno i detaljno dočarava unutarnja ljudska propitkivanja i prenosi radnju romana na sceni. Glavni lik, Ahmeda Nurudina, utjelovljuje dvoje plesača. Njegovu vanjsku, tjelesnu stranu donosi zagrebački baletni prvak Tomislav Petranović, a onu unutarnju, duševnu, Ajla Kadrić.

Djelo je već ranije doživjelo nekoliko kazališnih adaptacija, dok je ona filmska zaradila i nominaciju za Oscara. Baletno uprizorenje romana oduševilo je publiku i kritiku.

‘Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega – da je svaki čovjek uvijek na gubitku!’ Tako počinje roman ‘Derviš i smrt’, koji će zagrebačka publika moći uživo doživjeti i proživjeti 18. svibnja uz baletni ansambl splitskog HNK-a.

V. L.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,