Diapason festival: 19 veličanstvenih glazbenika

Festival klasične glazbe Diapason, koji je 2011. uspješno porinut u nemirne vode domaće kulturne scene, dosad je okupio više od 50 eminentnih izvođača koji su publici bezrezervno dali nadahnut glazbeni doživljaj.Od 15. do 17. studenoga u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) u Zagrebu doživjet će svoje osmo izdanje, uz plejadu 19 veličanstvenih, recentnih imena iz riznice klasične glazbe koje Hrvatska u ovom trenutku može ponuditi, a ovjenčani su kritičarskim lovorikama i brojnim priznanjima i izvan granica.

Festival je to na kojem svi žele svirati, a donosi lako slušljive hitove komorne glazbe u originalu, i to u bojama bezvremenskih skladatelja poput Roberta Schumanna, Ive Mačeka, Claudea Debussyja, Felixa Mendelsohna, Gabriela Faurea, Francisa Polenca i Cesara Francka.

Ovaj jedinstveni festival okuplja top-glazbenike koji gore od želje da zajedno muziciraju, uz raskošan repertoar remek-djela glazbeno-komornog opusa i pomno birane partiture iz zlatne hrvatske glazbene baštine. Tu je i poneko iznenađenje koje se prvi put može čuti u našim dvoranama.

Za tri vrhunska koncerta od četvrtka do subote (20 sati), nudi i povoljnu cijenu ulaznica od 40 kuna te 20 za umirovljenike, studente, učenike i grupe koje se mogu kupiti na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda.

Umjetnički voditelji festivala su Davorin Brozić, prvi klarinetist orkestra HNK i profesor klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te Srđan Filip Čaldarović, pijanist i profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a ‘zlatnu reprezentaciju’ izvođača izborili su redom – Lana Adamović, Latica Anić, Val Bakrač, Ana Benić, Lucija Brnadić, Srđan Filip Čaldarović, Marko Genero, Petra Gilming, Dario Golčić, Marco Graziani, Mihovil Karuza, Saki Kodama, Petar Križanić, Mia Miljković Đuzel, Ivan Novinc, Hana Paraušić, Nina Patarčec, Branimir Pustički i Krešimir Petar Pustički.

I. C.

Tagged: , , , , , , ,