Digitalno sama: Monodrama Petre Svrtan

U nedjelju, 12. ožujka, pod rezidentskim krovom Centra mladih Ribnjak, održat će se kulturno događanje ‘2 u 1’, i to u režiji nezavisne i proaktivne umjetničke organizacije Empiria teatar.

Događanje će u 18,30 otvoriti prva tribina Empiria teatra ‘Razmjena iskustava u (ne)sigurnim prostorima: Kriza i kreativa’ u povodu nove monodramske predstave ‘Digitalno sama’ čiji je cilj povesti moderiranu diskusiju o važnim, ali i dalje tabu temama – odnosu mentalnog zdravlja, kreativnog rada i umjetničkih intervencija – i to u (ne)sigurnom prostoru hrvatskog kulturnog i društvenog konteksta.

Može li umjetnički izraz biti alatom koji osvještava i/ili destigmatizira probleme mentalnog zdravlja? Kako se krize na osobnom, ekonomskom i društvenom planu mogu adresirati putem umjetničke kreacije? Na koje je načine umjetnički proces, ali i recepcija umjetničkog djela – terapeutska?

Ulaz na tribinu je slobodan, moderirat će je teatrologinja Anamarija Žugić Borić, a sudjeluju Buga Marija Šimić (Mala scena), Karla Pudar (Zaklada Solidarna) i Dina Vukelić (Empiria teatar).

Poslije tribine, u 20 sati, slijedi predstava ‘Digitalno sama’ u izvedbi višestruko nagrađivane glumice Petre Svrtan. Predstava je orijentirana na prikaz unutarnjeg stanja hipersenzibilne protagonistice opterećene društvenim pritiscima, intimnim previranjima, kakofonijom vlastitih intruzivnih misli i digitalnih glasova koji unose nestabilnost u njezin zaštićeni mikrokozmos. Još je jedno važno pitanje, oko kojeg će se povesti diskusija, i moć izvedbenih umjetnosti u transpoziciji unutarnjeg stanja lika u scenski jezik, kao i njegov učinak na gledateljice i gledatelje.

Režiju monodrame ‘Digitalno sama’ potpisuje Iva Srnec Hamer, za dramaturgiju je zadužena Dora Golub, scenografija je povjerena Emiru Ekinoviću i Tončici Knez, a glazba Lindi Uran, dok je scenski pokret odradila Ana Kreitmeyer.

Ulaznice se mogu kupiti online na mojekarte.hr i na blagajni Centra mladih Ribnjak.

I.C. / Foto: promo


Pufi u šumi: Hit predstava u režiji Mirte Zečević


Tagged: , , , , , , ,