diWine Club: Vinske radionice Zadar u čaši

Ako želite saznati više o vinima zadarskoga kraja, u svoj raspored svakako uvrstite radionicu ‘Zadar u čaši’, koja se održava u zagrebačkom diWine Clubu – i to po cijeni od samo 19 eura.

Irena Lučić, vlasnica diWine Cluba i Ivan Stiblik, direktor Zadar Wine Festivala

Ciklus od ukupno četiri vinske radionice, koje u Zagreb donose dašak Dalmacije, realizira se u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije i Zadar Wine Festivalom. Cilj je ovih susreta zagrebačkim vinoljupcima približiti bogatstvo vinarske kulture zadarskoga kraja te predstaviti najvažnija vina i vinarije regije.

Projekt su podržale vinarije Vinketa, Kraljevski vinogradi, Fiolić, Jokić i Velebna, čija će vrhunska vina polaznici moći kušati već na prvoj radionici, koja je na rasporedu 29. listopada u 18 sati.

Vinogradarstvo Dalmacije, uključujući zadarsko područje, bilježi dugu i burnu povijest. Prema nekim izvorima, sredinom 19. stoljeća Dalmacija je raspolagala s oko 68.000 hektara vinograda i godišnjom proizvodnjom većom od 600.000 hektolitara vina, od čega se značajan dio izvozio.

Vinogradarski način života koji je stoljećima dominirao regijom naglo je prekinula filoksera – bolest vinove loze koja je prouzročila masovna iseljavanja i napuštanje vinograda. Značajnija obnova nasada započinje nakon Drugoga svjetskog rata, no tada se, pod pritiskom tržišta, inzistira na uvođenju stranih sorata i visokim prinosima, često nauštrb kvalitete.

Početkom 21. stoljeća – desetak godina nakon završetka Domovinskoga rata – zadarski vinari ponovo pokreću proizvodnju vina, ovoga puta u skladu sa svjetskim trendovima koji potiču ekološku proizvodnju, umjerene prinose, suvremenu tehnologiju i visoku kvalitetu. Danas zadarska regija broji 29 vinarija, a sam grad Zadar domaćin je jednoga od najvažnijih enogastronomskih događaja u Dalmaciji – Zadar Wine Festivala.

Županija sve snažnije istupa i u segmentima MICE (meetings, incentives, conferences, exhibitions) te enogastronomskog turizma s ciljem da se pozicionira kao aktivna i atraktivna destinacija za posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.

Jedna od ključnih prednosti zadarske regije jest usmjerenje prema ekološkoj proizvodnji vinograda. Regija Ravni kotari ponosi se jednom od najviših stopa poljoprivrednih površina pod ekološkom proizvodnjom po glavi stanovnika u svijetu. Osim ekološkog pristupa, intenzivno se radi i na revitalizaciji autohtonih sorata, poput maraštine i svrdlovine, dok međunarodne sorte – poput cabernet sauvignona, merlota i syraha – u ovom podneblju daju reprezentativne rezultate, usporedive s najboljim svjetskim vinima.

Ako vas intrigira ideja da okusima, pričama i vinima proputujete Zadarsku županiju, prijavite se na radionicu ‘Zadar u čaši’ u zagrebačkom diWineu. Vjerujemo da će uz simboličnu cijenu od 19 eura, koja uključuje kušanje šest vina, sva mjesta vrlo brzo biti popunjena – stoga nemojte čekati predugo.

Ulaznice su dostupne na www.diWine.com.hr, a za dodatne informacije i najave ostalih događanja zapratite Instagram profil @diWine_project.

D. V. / Foto: Nikola Zoko, FAMA


Tagged: , , , , , ,