diWine klub: Pjenušci, kokteli i bossanova

U vinskom klubu diWine na zagrebačkoj Opatovini održana je radionica koktela koju su podržali brendovi Enosophia i Aura.

Uz zvuke bossanove desetak polaznika naučilo je spravljati pet koktela na bazi pjenušca, a za kraj ih je dočekalo iznenađenje u obliku gin-tonica obogaćenog Fernet Amarom.

‘Koktel je savršeno piće za ljeto, a mi smo se fokusirali na koktele na bazi pjenušca zato što ne zahtijevaju puno opreme niti skupe sastojke. Pjenušac + liker + birani začini, jednostavna je formula za ljetnu sreću. Obavezna je još jedino dobra glazba’, objasnila je voditeljica radionice i vlasnica kluba Irena Lučić.

Polaznici radionice upoznati su s kratkom poviješću koktela, koja seže još na početak 19. stoljeća. Riječ cocktail u prijevodu znači pijetlov rep i smatra se da je nastanak prvih koktela vezan uz borbe pijetlova. Ocem koktela smatra se Jerry Thomas, barmen u Metropolitan hotelu u New Yorku koji je za spravljanje pića koristio posudu od sterling srebra. On je 1862. izdao prvu knjigu za barmene u kojoj se nalazilo deset recepata za koktele. Njegov kolega, Harry Johnson 1872. godine izdaje drugu važnu knjigu ‘Bartender’s Manual’ koja sadrži 34 recepata, a značajna je po tome što se u njoj prvi puta koristi izraz Martini.

Izuzev popularne Mimose, svi kokteli na radionici u diWine klubu nose autorski potpis vlasnice, a redom su spravljeni:
– When Life Gives You Lemon (bijeli pjenušac, limoncello, limun, crveni papar, timijan)
– You Sexy Thing (bijeli pjenušac, liker od suhe smokve, anis, kadulja, sušena naranča)
– Rose Garden (rose pjenušac, sirup od ruže, pupoljci ruže, menta, borovica, limeta)
– Kiss Me (rose pjenušac, liker od maraške, hibiskus, ružmarin, limeta)
– Bonus: Gin-tonic, Fernet Amaro, brusnica, naranča, lavanda

‘Svi isprobani autorski kokteli redovni su dio ponude kluba i omiljeni su među polaznicima radionica, kušanja i drugih programa. U diWineu koristimo charmat pjenušce Today od Enosophije, te uglavnom Aurine likere, zbog njihove visoke kvalitete i vrijednosti koju pružaju za novac. Nadam se da će svim polaznicima radionice, a i čitateljima ovih redaka ova radionica biti inspiracija da i sami pokušaju kreirati svoj jedinstveni ljetni koktel’, zaključila je Lučić.

Osim radionice koktela, u diWine Clubu možete pohađati radionice ‘Vino za početnike’, ‘Pjenušac za početnike’ te ‘diWine&Cheese (powered by President)’ koja predstavlja novost u ponudi.

Radionice se održavaju za grupu od minimalno šest osoba, uz prethodnu rezervaciju termina, a predstavljaju sjajnu ideju za teambulilding, rođendansku zabavu ili naprosto – dobro provedeno poslijepodne.

T. M. / Foto: Milica Šundov, Maja Butorac


Tagged: , , , , , , , , , ,