Više od deset godina u Zagrebu djeluje diWine_project, platforma za promociju vina i vinske kulture.
Cool mjesto gdje u opuštenoj i neformalnoj atmosferi možete učiti o vinima i vinskom bontonu ili sudjelovati u programima koji vino povezuju s važnim društvenim temama poput mentalnog zdravlja i cjeloživotnog učenja. Ovdje se redovito održavaju i networking okupljanja, vinske prezentacije i promocije, a ono što nas uvijek iznova oduševljava jest činjenica da vlasnica, Irena Lučić, svake sezone osmisli nešto novo i uzbudljivo – zbog čega se u diWine uvijek rado vraćamo.
U sezonu 2025./2026. diWine je zakoračio u novom, elegantno uređenom prostoru u Palmotićevoj 32. Riječ je o učionici s kapacitetom od 16 do 18 osoba, koja spremno čeka na nove i stare ljubitelje vina željne svježih znanja, ugodnog druženja i afterwork izlazaka koji spajaju korisno s ugodnim.
Takav je i novi program neobičnog naziva ‘Optimizacija’. ‘Mi u diWineu volimo reći da smo institucija samo za optimiste jer nam je čaša uvijek napola puna!’, veselo objašnjava Irena i dodaje: ‘Naziv Optimizacija nastao je kao spoj optimizma i izlaska. To je optimalna vinska kombinacija u kojoj se isprepliću nano-edukacija i zabava, uz dovoljno vremena za razgovor i druženje. Nije intenzivna poput klasične vinske radionice, već je zamišljena kao ležerno i inspirativno iskustvo.’
Uz novu adresu, diWine donosi i nekoliko noviteta. Najvažniji je taj da se ulaznice za radionice i programe od sada mogu kupiti online na diWine.com.hr. Osim bogatog izbora novih radionica za zagrebačke ljubitelje vina, tu su i vođena kušanja za turiste. Ona su koncipirana tako da naglašavaju hrvatske autohtone sorte i četiri vinske regije te na atraktivan način približavaju našu bogatu vinsku tradiciju, baštinu i povijest onima koji se možda prvi put susreću s hrvatskim vinima.
Na nedavnom druženju koje je u ovom divnom prostoru okupilo predstavnike medija, imali smo priliku kušati i neke novitete iz Iločkih podruma.
Večer je započela uz pjenušac Traminac No. 10, koji je premijerno predstavljen u lipnju. Budući da je proizveden u probnom punjenju od svega nešto više od tisuću boca, doista nas je oduševilo što smo ga imali prilike kušati – a okusom nas je osvojio na prvu.
Naziv ‘No. 10’ upućuje na to da je riječ o desetom proizvodu na bazi traminca iz Iločkih podruma – vinarije koja je upravo Tramincem iz 1947. godine, posluženim na krunidbi kraljice Elizabete II., tadašnju Jugoslaviju i Hrvatsku pozicionirala na svjetsku vinsku kartu. Kušali smo i tri mirna vina iz nove linije Sofija – graševinu, bijeli cuvée i cabernet sauvignon – od grožđa s istoimenog položaja nazvanog po grofici Sofiji Odescalchi, ženi zaslužnoj za sadnju prvog trsa traminca u Iloku. Zahvaljujući nadmorskoj visini od svega 135 metara i blizini Dunava, ova vina odišu iznimnom mineralnošću koja svakoj čaši daje nevjerojatnu užitnost i poziva na gutljaj više.
‘Za razliku od naših klasičnih i svima dobro poznatih zelenih etiketa, vina iz linije Sofija kreirana su primarno za HoReCa sektor i na svojevrstan način predstavljaju iskorak u brendu Iločkih podruma. Njihova visoka kvaliteta i način vinifikacije čine ih gastronomski vrlo zahvalnima – izvrsno se sljubljuju s velikim brojem jela domaće i internacionalne kuhinje. Uvjereni smo da će Sofiju prepoznati ugostitelji koji svojim gostima žele ponuditi vrijednost za novac, ali i svi drugi ljubitelji vina koji cijene kvalitetu’, ispričala je Antonia Glavan Petanjek iz marketinga Iločkih podruma.
Mi smo se u diWineu sjajno proveli, a vama savjetujemo da što prije posjetite njihovu web stranicu i pogledate što se sve zanimljivo nudi. Imajte na umu da se zbog ograničenog broja mjesta ulaznice za događanja često rasprodaju u samo nekoliko dana – stoga ne oklijevajte! Okupite društvo i dođite na najbolji afterwork u gradu, u Palmotićevu 32, poziva Irena Lučić.
R. M. / Foto: diWine Travel&Taste