Već 11 godina zaredom platforma za promociju vina i vinske kulture diWine_project predano radi na projektima vinske edukacije i afirmacije hrvatskih autohtonih sorti.
Na tradicionalnom božićnom domjenku za prijatelje i predstavnike medija osvrnuli su se na godinu iza te predstavili projekte i planove za 2026.
‘Kampanja pod nazivom Mala škola vina definitivno je naš najveći projekt, koji je započeo u studenom 2024., a završio u lipnju 2025. godine. Riječ je o radionicama koje su imale za cilj pružiti osnovna vinska znanja vinskim početnicima, a zahvaljujući sponzorima i partnerima imale su cijenu od samo 9 eura. Projekt su podržale vinarije Iločki podrumi, Martin Albus, Testament, Dalmatian Dog, Merga Victa, Vislander, Šimanović i Fiolić te Turistička zajednica Zadarske županije i brojni zadarski vinari’, ispričala je Irena Lučić, vlasnica diWine projecta i inicijatorica ovog hvalevrijednog projekta vinske edukacije. Kroz Malu školu vina prošlo je više od 650 polaznika na ukupno 35 radionica. Osim toga, diWine je u ovoj godini realizirao brojne tematske radionice, prezentacije i suradnje.
Od jeseni diWine ima i novu adresu, pa se mnogima omiljena ‘vinska učionica’, odnosno butikni vinski studio, sada nalazi u Palmotićevoj 32 u Zagrebu. Novi prostor donio je i nove koncepte, poput programa Afterwork, koji spaja zabavu i vinsku edukaciju, kao i Jazz Jam sesije koje omogućuju uživanje u vrhunskoj kapljici uz živu glazbu.
‘Sretna sam što vidim da se stari polaznici opetovano vraćaju, a programima se pridružuju i novi vinski entuzijasti. Većina termina rasprodana je unaprijed. Među najtraženijima su radionica Vino za početnike, radionice U čaši te Vino i psihoterapija – jedinstveni program koji promovira brigu o mentalnom zdravlju, a koji diWine već treću sezonu provodi u suradnji s terapeutkinjom Martinom Stažnik’, ističe Lučić.
Za 2026. godinu najavljena je suradnja s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, pa će se tako po završetku ciklusa Zadar u čaši odmah nazdraviti uz Šibenik u čaši. Zahvaljujući podršci turističkih zajednica te lokalnih vinarija i OPG-ova, cijena ovih radionica iznosi svega 19 eura.
Novi program je i Me gusta, vinsko-jezična fuzija koja spaja konverzacijski španjolski, vino i, naravno,odličnu zabavu. Riječ je o suradnji koju diWine provodi s Lucijom Gašparac, profesoricom španjolskog i engleskog jezika i književnosti, a program je namijenjen potpunim početnicima, odnosno razini ‘pratio/la sam sapunice’. Prva radionica na rasporedu je 30. siječnja 2026.
Svaka godišnja retrospektiva bolja je uz hranu i dobro vino, pa nas je u diWineu dočekala bogata plata by Bura i sol, na kojoj je dominirao originalni drniški pršut, ali i brojne druge delicije. Za tekuća pitanja pobrinula se vinarija Testament, pa je druženje započelo uz jedinstveni pjenušac Opolo brut, dobiven klasičnom metodom od autohtone sorte babić. Uslijedili su mirni Testament Opolo, Babić i Plavac iz linije Dalmatian Dog, a za kraj – Tribidrag the Original Zinfandel iz magnum boce.
Nakon što smo popili i ‘putni’ liker od suhe šljive, nagrađivani proizvod destilerije Boombar Familia, kući nismo otišli praznih ruku. Božićni vilenjaci iz Iločkih podruma, Boombara i Solane Pag napunili su naše paketiće divnim darovima -mini-buteljama Frankovke i Graševine, likerom Franc napravljenim od iločke frankovke te Cvijetom soli. U poklon-vrećicama našlo se i jedno posebno iznenađenje: personalizirane božićne kuglice by ARTina, u koje je umetnut nakit Loca handmade. Dvije kreativke, Martina Fitnić i Izabela Herman Gradinščak, udružile su svoje snage i pobrinule se da ovi ručno izrađeni poklončići svima izmame osmijeh na lice.
diWine boutique studio poziva vas da se pridružite nadolazećim vinskim programima i radionicama u 2026. Više informacija potražite na diWine.com.hr.
F. M. / Foto: FotoČar




