Djetinjstvo u Hrvatskoj: Tri priče i poplave

U povodu obilježavanja 25 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta i Dječjeg tjedna  hrvatski ured UNICEF-a i Zbor fotoreportera Hrvatske organizirali su izložbu fotografija ‘Djetinjstvo u Hrvatskoj: Tri priče i poplave’ u cilju podizanja svijesti šire zajednice o važnosti prava svakog djeteta na zdravo i sretno djetinjstvo.
UNICEF-djetinjstvo-izložbaIzložba kroz četiri različite priče dočarava odrastanja u različitim životnim uvjetima i sredinama, ukazujući na činjenicu da je svaki životni početak drukčiji te da nemaju sva djeca u Hrvatskoj jednake prilike ostvariti svoj puni potencijal. Te su prilike nekad ograničene samom životnom sredinom, nekad neprihvaćanjem različitosti i nedovoljnom podrškom društva obiteljima, nekad hirom prirode koji u nekoliko trenutaka može promijeniti živote djece i odraslih. Izložba je otvorena u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu.

Na izložbi su predstavljene fotografije triju autora: Vande Kljajo, Petra Fabijana i Ronalda Goršića čiji su koncepti odabrani na ovogodišnjem natječaju UNICEF-a i ZFH.
Fotografije Ronalda Goršića pričaju o Emi, Mariju i Sari, djeci s teškoćama u razvoju i njihovim slobodnim aktivnostima, a posredno o poteškoćama s kojima se oni i njihove obitelji svakodnevno suočavaju.
Fotografije Vande Kljajo pričaju o djeci na otoku Prviću, prednostima i manama života u relativno izoliranoj sredini.
Fotografije Petra Fabijana pričaju o djevojčici Almas iz indijske obitelji koja živi u Rijeci i njezinoj integraciji u tamošnji vrtić, posredno i o uklapanju cijele obitelji u novi život u nepoznatoj zemlji.

Uz ove tri priče, izložba donosi i UNICEF-ove fotografije djece u poplavljenim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, skrećući pažnju na djecu čiji su se životi stubokom promijenili usljed prirodne katastrofe. Kako bi fotografije i izložbu približili slijepim i slabovidnim osobama, na izložbi je dostupan i vodič na Brailleovom pismu s detaljnim opisima. Sponzor izložbe je Samsung, koji je trima autorima dodijelio uređaje Samsung NX3000. Na otvorenju izložbe pridružila se i UNICEF-ova ambasadorica Bojana Gregorić Vejzović.

UNICEF

Tagged: , , , , , , , , , ,