Dobitnik europskog Oscara i pobjednik Berlinalea u kinima

Dobitnik europskog Oscara za najbolji dokumentarni film ‘Bergman: Jedna godina, jedan život’ i pobjednik Berlinalea ‘Ne diraj!’ (Touch Me Not) 1. veljače otvaraju novu sezonu zagrebačkog Dokukina KIC, a oba filma ostaju u redovnoj kino-distribuciji.Švedska redateljica Jane Magnusson film o Bergmanu je snimila u povodu obilježavanja 100 godina njegova rođenja, a kao polaznu točku za istraživanje velikog režisera kao čovjeka, u svoj kompleksnosti njegove ličnosti, Magnusson uzima 1957. – iznimno mu plodnu godinu u filmskom i privatnom životu. Sačinjen od rijetkog arhivskog materijala, kao i niza intervjua s njegovim suradnicima, film oslikava Bergmanov profil s nesvakidašnjom iskrenošću te pokazuje kako je njegov profesionalni put neraskidivo prepleten s osobnim previranjima i kompleksnim ljubavnim i obiteljskim životom. Autorica ne bježi od škakljivih tema, pa se tako dotiče i Bergmanove mladenačke simpatije prema nacizmu. Predstavljajući ga kao vizionarskog umjetnika, ne zapostavljajući pritom ni razne anegdote iz osobnog života, ovaj je film nezaobilazna doku-biografska lektira za sve ljubitelje filma!

Tjedan kasnije kino-premijeru imat će prošlogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na festivalu u Berlinu – kontroverzni ‘Ne diraj!’ (Touch Me Not), hibridni spoj igranog i dokumentarnog filma, koji je podijelio kritiku i publiku.

Rumunjska redateljica Adine Pintilie i protagonisti zajedno ulaze u osobni istraživački projekt o intimnosti, uz koji dolazi rad na prevladavanju starih obrazaca ponašanja, straha od dodira, obrambenih mehanizama i tabua.

Portretirajući troje likova koje bismo mogli nazvati pojedincima s društvene margine, redateljica prikazuje njihove pokušaje da bolje razumiju vlastite porive. Nastojeći propitati odstupanja od normativnih društvenih okvira, Pintilie na veliko platno donosi jedan (dosad) nepoznati svijet, pritom slaveći sve nijanse ljudskosti.

Filmovi će se, osim u Zagrebu, moći pogledati u Kinoteci Zlatna Vrata (Split), Art-kinu Croatia (Rijeka), Kinu Valli (Pula), Zelenoj dvorani (Zabok), kinu Visia (Dubrovnik), kinu Gaj (Varaždin), POU Samobor i ostalim neovisnim kinima.

P. B.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,