Dobri čovjek Bažulek u KNAP-u

U organizaciji KNAP-a i Gradskog kazalište Zorin dom iz Karlovca, u Zagrebu je održana svečana premijera predstave ‘Dobri čovjek Bažulek’, kojoj su nazočila i brojna imena društvenog života. Predstava se opet možete pogledati u KNAP-u 13. siječnja. ‘Dobrog čovjeka Bažuleka’ režirao je legendarni Georgije Paro, prema tekstu Nine Škrabe. Glume: Mladen Vasary, Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo i Nino Pavleković.
‘Dobri čovjek Bažulek’ mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek je hrvatski Svatković (Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune. Jednog dana se nenadano našao u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Izgubio je posao, stan i ženu te krenuo u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine. U toj potrazi susreće se s mnogim ljudima nahvao, s različitim malim i velikim bogovima i božicama, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima, liječnicima i sucima, glasnogovornicima i portirima, nogometnim navijačima i kazalištarcima, pa i s lažnim i pravim Gospodom.

Bažulek nigdje ne nalazi pravdu ni razumijevanja, izdaju ga i najbliži prijatelji te na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom. Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. Za slobodu je potrebna hrabrost, osvještenje i odbacivanje nametnutih konvencija. Ako vlast, bilo koje vrste, nešto ne može podnijeti, jer na to nema odgovora, onda su to dobrota, iskrenost i osmijeh. Za kakav se izlazak iz svojih nedaća naposljetku opredijelio naš junak, doznat ćete na kraju predstave.

‘Dobri čovjek Bažulek’ predstavlja nastavak moje uspješne suradnje s legendarnim redateljem Georgijem Parom, okrunjene nizom popularnih histrionskih i knapovskih predstava (‘Ljubica’, ‘Idu svati mlade ni’, ‘Malo morgen’, ‘Francekova teta’, ‘Koltovi generala Pattona’). Već sama ta činjenica predstavlja razlog za istinsku radost i zadovoljstvo, a nova premijera najljepši je mogući dar u godini kada slavim 50 godina bavljenja kazalištem.

Nino Škrabe / Foto: Zvonimir Ferina

Tagged: , , , , , , , , ,