Dodijeljene nagrade 20. ZagrebDoxa

Na svečanoj dodjeli nagrada proglašeni su pobjednički filmovi jubilarnog, dvadesetog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

Na festivalu koji je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren prošle nedjelje publika je imala priliku pogledati čak 102 filmska ostvarenja u 12 programa, a za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natjecalo se 19 filmova u Međunarodnoj, odnosno 21 film u Regionalnoj konkurenciji.

Međunarodni žiri čiji su članovi bili Valerie Blankenbyl, Lea Glob i Hrvoje Hribar dodijelio je Veliki pečat filmu ‘Četiri kćeri’, Kaouther Ben Hanije.

Posebno priznanje pripalo je filmu ‘Drugačija divljina Silje Evensmo Jacobsen. U Regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je filmu KIX Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, a odluku je donio Regionalni žiri čiji su članovi bili Alessandro Stellino, Enes Midžić i Tomislav Mršić. 

Mali pečat za najbolji kratki film iz natjecateljskog programa, o čemu su odlučili Miljenka Čogelja, Tue Steen Müller i Tomislav Pavlic osvojio je film Lucije Brkić, ‘U tranzitu.

Nagrada Movies That Matter, za ostvarenje koje na najbolji način promiče ljudska prava dodijelio je žiri u sastavu: Tihomir Ponoš, Vedrana Pribačić i Tatjana Vlašić, a pripala je filmu ‘Blago kraljevstva Dahomey, redateljice Matti Diop. Posebno priznanje osvojio je film ‘Potpuno povjerenje’, redateljice Jialing Zhang.

Mladi žiri, u čijem su sastavu bili Snježana Banović, Hrvoje Osvadić i Biserka Šuran, dodijelili su Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina, a nagradu je odlukom većine članova žirija dobio film ‘KIX’ Dávida Mikulánua i Bálinta Révészua. Posebno priznanje osvojio je film ‘Grand Prize’ Anje Koprivšek.

Članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, Igor Angjelkov, Hamed Soleimanzadeh i Milena Zajović dodijelili su istoimenu nagradu filmu ‘KIX‘.

O nagradi Teen Dox, koja se dodjeljuje filmu iz istoimenog programa koji na najbolji način govori o pitanjima koja okupiraju mlade, odlučivale su učenice zagrebačke XVI. gimnazije. Nagradu je osvojio film Mariusza Rusińskog, ‘Moja sestra, a posebno priznanje ‘Ekipa, Sylvaina Cruiziata. 

Nagradu Počasni Veliki pečat koja se dodjeljuje autorima koji su kvalitetom svojih radova prisutni i presudni u dokumentarizmu godinama, pa i decenijama, a dodjeljuje je umjetnički direktor festivala Nenad Puhovski, dodijeljena je njemačkom redatelju Werneru Herzogu.

Traileri filmova: Nagrađeni filmovi 20.ZagrebDox

A. P. / Foto: Julien Duval i Filip Popović


Tagged: , , , , , , , , ,