Dok nas smrt ne razdvoji: Mira Furlan i Miki Manojlović

Predstava ‘Dok nas smrt ne razdvoji’ Mire Furlan u režiji Mikija Manojlovića i izvedbi beogradskog Kulturnog centra Radionica integracije, gostuje u subotu i nedjelju, 2. i 3. studenoga, u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).
Dok nas smrt ne razdvojiOvo je dramski prvijenac Mire Furlan i prvi redateljski uradak Mikija Manojlovića. Riječ je intrigantnoj obiteljskoj drami koja se događa sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu, o ljubavi koju je teško sačuvati, o odrastanju, o životu i smrti. Drama ima mnogo autobiografskih elemenata što je Mira Furlan objasnila: ‘Mislim da je način na koji smo odrasli i ono što nam se događalo u djetinjstvu ono što nas oblikuje za cijeli život. Stalno se vraćamo tim istim temama. Ne možeš znati tko si dok se ne osvrneš na svoju prošlost.’

Miki Manojlović o dramskom predlošku i stvaranju predstave je zapisao: ‘Dramu resi sadržaj i oblik na visini najboljih dramskih pisaca dvadesetog stoljeća i početka novog tisućljeća. Četiri lika Mire Furlan su stvoreni spisateljskom nadarenošću oslobođenom od sveg poznatog u dramskoj literaturi. Oni su jedini mogući sudionici u drami Mire Furlan. U njoj ne može imati svoje mjesto još netko osim njih. U suvremenoj, velikoj drami je uvijek tako, ni lik više, niti manje. Tijekom sjajnih proba zajednički smo istražili kozmičku misteriju o najvećoj tajni uzroka svijeta – ljubavi i nestajanju. Budite strpljivi, pažljivi i kada predstava u kojoj ćete siguran sam, aktivno sudjelovati, i postati njezin dio, počinje boljeti, postajat ćete uvjereni ‘da je kazalište čarobno’. Za razliku od života’ – te dodao:
‘Kažu da je kazalište ogledalo života. Ne mora biti samo to, ono često jest bijeg od života. Ne živimo u svijetlom vremenu, tako da je predstava prava slika vremena u kojemu živimo. Komad je to o najvećoj misteriji našeg postojanja – rađamo se, volimo i zauvijek odlazimo. Zašto? Ne znamo!’

Predstava koja je praizvedena u travnje ove godine dobila je izvrsne kritike beogradskih medija. Posebno su istaknuli odlične glumačke interpretacije te ljepotu atmosfere predstave koju prate molski tonaliteti i čehovljanski ugođaji. U predstavi glume: Anita Mančić, Jasna Đuričić, Miki Manojlović, Jovana Gavrilović te Bora Đorđević i Dušan Pavlović. Scenografiju je osmislio Darko Nedeljković, a kostime Jelisaveta Tatić.

ZKM

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,