Dokone Bakice otvorile ZagrebDox

Iz perspektive zemlje koja već godinama ne zna što je to rast BDP-a, teško se bilo ‘ufurati’ u glavni životni problem dokonih bakica Shirley i Hinde iz američkog Seattlea. Njihov put prati norveški redatelj Håvard Bustnes, čiji je film ‘Bijesne bakice’ u Cineplexxu Centra Kaptol otvorio 11. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox.
11. ZagrebDox-otvorenjeBakice su, naime, zabrinute što prosječni američki rast BDP-a od 5% godišnje njihovu zemlju, a time i cijelo čovječanstvo, vodi u propast. Dok ostale starice njihovih godina (između 80 i 90) doma pletu, štrikaju, gledaju sapunice ili se bave unucima, njih dvije traže objašnjenja stručnjaka širom zemlje pa i na njujorškom Wall Streetu zašto je tomu tako i nazire li se kraj problemima stalno rastućeg gospodarstva, koje s druge strane generira jad i bijedu. Pri tome su i simpatične i komične, ali svakako s viškom vremena i novca koje ulažu u svoju misiju, bez izgleda da bilo što postignu osim izražavanja brige za buduće generacije.

Nenad Puhovski i Lucija ParaćRedatelj Håvard Bustnes, zameten norveškom mećavom, nije mogao biti u Zagrebu svjedočiti svečanom otvorenju u svih pet kino dvorana, ali je poslao video poruku koja je prikazana prije projekcije.

Na kraju filma, pozdravile su nas i bakice te unuka jedne od njih, koja im tehnički pomaže u borbi protiv kapitalističkog zla.

Sve u svemu, simpatičan film, ali mu se ipak previše dalo na značaju činjenicom da je njime otvoren ZagrebDox. Nadam se da nas do nedjelje, 1. ožujka, među 150 naslova suvremene svjetske i domaće produkcije očekuje puno boljih dokumentaraca.

Mustafa Topčagić / Foto: Nina Đurđević i Dinka Radonić


Pročitajte još: Bijesne bakice otvaraju ZagrebDox , 11. ZagrebDox: 150 filmova u 16 programa


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,