Dokukino KIC: Najljepši dječak na svijetu

Premijerna projekcija dokumentarnog filma ‘Najljepši dječak na svijetu’ održat će se u Dokukinu KIC u četvrtak, 16. ožujka s početkom u 19 sati, nakon čega slijedi razgovor s glumcima Marijom Škaričić i Karlom Mlinarom te kazališnom redateljicom i bivšom dekanicom ADU-a Frankom Perković.

U distribuciji zagrebačkog Restarta, u nezavisna kina diljem zemlje dolazi švedski dokumentarni film ‘Najljepši dječak na svijetu’ koji problematizira seksualnu objektivizaciju i težinu slave na primjeru tragične sudbine Björna Andrésena, dječaka koji je utjelovio ideal apsolutne ljepote u Viscontijevu klasiku ‘Smrt u Veneciji’.

Godine 1970. slavni talijanski redatelj Luchino Visconti putuje Europom u potrazi za dječakom savršena lica dostojnog ideala apsolutne ljepote za potrebe svog novog filma, adaptaciji romana Thomasa Manna. U Stockholmu otkriva Björna Andrésena, sramežljivog 15-godišnjaka anđeoskog lica kojeg angažira za ulogu i proziva ga “najljepšim dječakom na svijetu”.

Uslijed velikog uspjeha ‘Smrti u Veneciji’, Björnovo lice postaje planetarno poznato, tadašnji filmski kritičari uspoređuju ga s Michelangelovim Davidom, a on provodi kratak, ali intenzivan dio svoje mladosti između Lida u Veneciji, Londona, filmskog festivala u Cannesu i dalekog Japana, potpuno izgubljen i ranjiv u predatorskoj atmosferi krugova koji objektiviziraju njegov izgled i iskorištavaju njegovu mladost pretvarajući ga tako u “najtužnijeg čovjeka na svijetu”.

Film o kojem se najviše pričalo tijekom premijerne izvedbe na prestižnom Sundanceu, ‘Najljepši dječak na svijetu’ prati Andrésena pedeset godina nakon premijere filma, vodeći na izvanredno dokumentarno putovanje sačinjeno od arhivskih snimki, filmske povijesti, zvjezdane prašine i tragičnih događaja te otvarajući i danas bolno aktualna pitanja.

J.S. / Foto: Restart promo


 
Dokukino: Auti kojima smo odjurili u kapitalizam


Tagged: , , , , , ,