Dokukino: Poljska Zalagaonica apsurdnih predmeta

Kinopremijera višestruko nagrađivane crnohumorne komedije o vjerojatno najvećoj zalagaonici u Europi i ekscentričnim kolericima topla srca koji je vode, uz online razgovor s poljskim redateljem Łukaszom Kowalskim održat će se u četvrtak, 1. lipnja (20 sati) u zagrebačkom Dokukinu KIC uz moderiranje filmske kritičarke Dine Pokrajac.

Ovaj gorko-zabavni film prikazan je na većini svjetskih festivala uz brojne nagrade, a svoju hrvatsku premijeru imao je na ZagrebDoxu unutar HappyDox selekcije, a nakon zagrebačke kinopremijere, film kreće na turneju po kinima diljem Hrvatske kao uvod u dugo toplo Dokumentarno ljeto uz filmove iz Restartove distribucijske riznice.

Jola i Wiesiek par su ekscentričnih biznismena iz Bitoma koji vode najveću zalagaonicu u ‘poljskom Detroitu’, gradu koji je nekad bio veliko industrijsko središte, ali nakon zatvaranja rudnika postupno tone u propast, a njegovi stanovnici u popularnu zalagaonicu zalažu sve apsurdnije i beskorisnije predmete. Zajedno s kramom, stanovnici dovlače i svoje probleme čime ona postaje važnim središtem u životu lokalne zajednice u kojem mušterije češće dobiju riječ utjehe nego što se bave kupovinom i prodajom.

Kad se zalagaonica nađe na rubu bankrota, a Jola i Wiesiek na rubu katastrofe, ne preostaje im ništa drugo već da uz pomoć sugrađana pokušaju spasiti svoj posao, ali i svoju ljubav.

I. S.


Tagged: , , , , , , , , ,