Dokumentarni film o Jagodi Buić

Željko Senečić, filmski i kazališni scenograf, dizajner interijera, scenarist i slikar, autor je dokumentarnog filma ‘Jagoda Buić’, koji će biti prikazan u atriju Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu (srijeda, 14. listopada, 19.30 sati).
Jagoda BuićDokumentarac u trajanju 34 minute o dubrovačkoj umjetnici Jagodi Buić sniman je na izložbi u Trstu, Veneciji, velikim prostorima Corbisa i u palači Unesca u Parizu te Zagrebu. Scenarist je Tonko Maroević, redatelj Željko Senečić, snimatelj Boris Krstinić, montažer Fredy Colombo, pijanist Ljubomir Gašparović, a producent Miro Požar (Gama studio).

Jagoda Buić, čija djela zaista fasciniraju, u filmu pokazuje i dokazuje svoju umjetnost od prvih izložbi 1956. do zadnjih 2014. godine. Ona je velika tema, ali i velika figura ne hrvatske nego i europske umjetnosti. Sve što stvara Jagoda Buić neočekivano je i neobično. Skice kostima, scenografije, tapiserije ili skulpture nose pečat neobičnog talenta. To je možda najviše ili najljepše što može dati umjetnik.

U filmu sudjeluju Predrag Matvejević, Budimir Lončar, Rade Šerbedžija i Boris Senker.

Jagoda Buić: Kada je riječ o umjetnosti, moj odgovor je uvijek bio isti: Treba otvoriti dušu, biti iskren i samo se na taj način može naći put do ljudi oko nas koje zovemo publika.

Miroslav Gašparović: Jagoda Buić jedna je od rijetkih umjetnica čije je ime postalo sinonim za jednu cijelu umjetničku vrstu – suvremenu tapiseriju.

Željko Senečić: U godinama u kojima smo Jagoda Buić i ja, sve što se radi postoji velika vjerojatnost da je posljednje. Na žalost, ne samo izložbe ili filmovi. Sve. Vrijeme daje ali i uzima. Vrijeme teče, prvo polako i tiho, zatim sve brže i brže. U našim je godinama pravilo, ne pravilo nego zakon, da sve što se radi je lošije nego što se radilo u mladosti. Izuzetak je Jagoda Buić.

F. S.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,