Dr. Robert Torre: Alkoholizam – prijetnja i oporavak

Kako nas alkohol može uništiti i kako to možemo spriječiti moglo se čuti na predstavljanju knjige dr. Roberta Torrea ‘Alkoholizam: prijetnja i oporavak’ (Profil, 2015.). Promocija je održana zagrebačkome Megastoreu, a o knjizi su, osim autora, govorili urednica Sandra Mlakar, dr. Zoran Zoričić (predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara) i Iva Prpić (pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih), dok je moderirao Tomislav Cvitković.
Sandra Mlakar, Zoran Zoričić, Robert Torre, Iva Prpić i Tomislav CvitkovićDa je alkohol nedavno otkriven, dobio bi status najteže od svih postojećih ilegalnih droga, ustvrdio je dr. Robert Torre. Zbog tradicije i društvenih običaja, kod nas društvo tolerira pripitost i pijanstvo i malo je poznato da je smanjenje potrošnje alkoholnih pića među umjerenim pilcima jedna od najvažnijih mjera koja može smanjiti učestalost i težinu poremećaja izazvanih alkoholom.

Dr. Torre u knjizi odgovara na pitanja kako pomoći članovima obitelji alkoholičara i zaštititi ih od razorne moći alkohola, kako podržati svakog ovisnika koji želi prestati piti i pomoći mu da organizira svoj život bez alkohola te zašto su klubovi liječenih alkoholičara i dalje nezamjenjiv način pomoći bivšim ovisnicima.

‘Alkoholizam: prijetnja i oporavak’ poruka je nade alkoholičarima koji još uvijek propadaju da je moguć oporavak i život bez alkohola, te priručnik za supružnike i članove obitelji osoba s problemom pijenja kako bi mogli razumjeti što se događa s njihovim najbližima. U Hrvatskoj je najmanje 250.000 ovisnika o alkoholu ili 15 posto punoljetnog muškog stanovništva i 4 posto punoljetnih žena. Budući da je alkoholizam problem koji treba rješavati javno zdravstvo i cijelo društvo, dr. Torre knjigu namjenjuje i psihijatrima, socijalnim radnicima, liječnicima primarne zdravstvene zaštite, djelatnicima ministarstava unutarnjih poslova te publicistima i stručnjacima koji populariziraju psihijatrijsku znanost.

Stav je dr. Torrea da je kod nas stoljećima izgrađivan tolerantan odnos prema prekomjernom pijenju i socijalno neupadnim, tzv. funkcionalnim alkoholičarima te procjenjuje da će biti potrebne godine, možda i desetljeća javnozdravstvenog prosvjećivanja i prevencije alkoholizma za promjenu odnosa društva prema alkoholu.

Dr. Robert Torre psihijatar je s višegodišnjim iskustvom rada s osobama s problemom pijenja, kockanja, klađenja i zlouporabe droga. Autor je više knjiga iz područja psihijatrije ovisnosti, a veliku pažnju javnosti nedavno je privukao knjigom ‘Prava istina o psihijatriji’ u kojoj upućuje na nužno obuzdavanje globalne epidemije uzimanja psihofarmaka.

P. R. / M. T.


Pročitajte još: Robert Knjaz: Film o maloljetničkom alkoholizmu


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,