Dragan Velikić: Islednik na turneji po Hrvatskoj

Knjiga čuvenog srpskog pisca Dragana Velikića ‘Islednik’ krenula je na malu turneju po Hrvatskoj – promocije će biti upriličene u Splitu, Zagrebu i Osijeku.
 Dragan-Velikić_IslednikPrvo predstavljanje održat će se u utorak, 10. svibnja (20.30 sati) u Splitu, u klubu Quasimodo, u okviru Književnog programa Bookvica. Slijedi Zagreb (srijeda, 11. svibnja, 18 sati) u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a potom Osijek, gdje će knjigu predstaviti u Klubu Knjižare Nova u četvrtak, 12. svibnja (19 sati)

O knjizi:
Najveći kvalitet ovog romana jeste činjenica da je napisan tako da se u njemu sve moralo odigrati samo tim redom i samo tim intenzitetom kako je napisano i nikako drugačije. Nema čitaoca koji neće utkati sebe u ovaj roman. Jer, Islednik hrabro govori o onome o čemu bismo radije ćutali.
(Srđan Tešin)

Za Dragana Velikića, kao i za Ivu Andrića nekada, roman je dio šireg autorskog projekta, možda ne baš work in progress tipa, ali svakako jednog dinamičnog koncepta koji se iz knjige u knjigu sve više otvara prema događajima, ljudima, različitim povijesnim interpretacijama. Velikić u ‘Isledniku’ piše i o nezdravim opsesijama stanovanjem, okućivanjem, o neprelaznim carstvima kućnih pragova. Velikić ‘isljeđuje’ taj bijedan i veličanstven svijet matrijarhata, tužan u svojoj naivnosti i čestitosti, ali i opasan u svojoj bizarnoj skučenosti.
(Nenad Rizvanović)

Ono po čemu se ‘Islednik’ izdvaja je njegov sasvim lični ton. Reč je o samorazotkrivanju. O piscu bez maske. Zavirivanju u sopstvenu utrobu koje ne može biti stvar nikakve književne taktike. Njegova ishodišta su dublje, suštinske prirode. Veličina i gospodstvenost svake literature zavisi upravo od onih pisaca koji je celokupnim svojim delovanjem takvom čine. ‘Islednik’ je, bez sumnje, do sada najbolja Velikićeva knjiga.
(Nebojša Milenković)

Dragan Velikić, rođen je u Beogradu 1953. godine. Diplomirao je opću književnost s teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke djelatnosti Radija B 92. Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter i Status. Od lipnja 2005. do studenoga 2009. godine bio je ambasador Republike Srbije u Austriji. Živi u Beogradu kao slobodni književnik.

Romani: ‘Via Pula’ (1988 – Nagrada Miloš Crnjanski), ‘Astragan’ (1991), ‘Hamsin 51’ (1993), ‘Severni zid’ (1995 – stipendija Fonda Borislav Pekić), ‘Danteov trg’ (1997), ‘Slučaj Bremen’ (2001), ‘Dosije Domaševski’ (2003), ‘Ruski prozor’ (2007 – NIN-ova nagrada za najbolji roman godine, Nagrada Meša Selimović za najbolju knjigu godine, Srednjoevropska nagrada za književnost), ‘Bonavia’ (2012), ‘Islednik’ (2015 – Nagrada Kočićevo pero)
Knjige priča: ‘Pogrešan pokret’ (1983), ‘Staklena bašta’ (1985), ‘Beograd i druge priče’ (2009).
Knjige eseja: ‘YU-tlantida’ (1993), ‘Deponija’ (1994), ‘Stanje stvari’ (1998), ‘Pseća pošta’ (2006), ‘O piscima i gradovima’ (2010).
Knjiga izabranih intervjua: ‘39,5’ (2010).
Monografija: ‘Pula – grad interval’ (2014) u koautorstvu s fotografom Igorom Zirojevićem i povjesničarkom umjetnosti Paolom Orlić.
Duodrama: ‘Montevideo’ (2015)
Knjige Dragana Velikića prevedene su na petnaest europskih jezika. Zastupljen je u domaćim i inozemnim antologijama.  Dobitnik je Nagrade grada Budimpešte za 2013.

M. M.

Tagged: , , , , , , , , , , ,